Thursday, February 11, 2016

Mee Rebus Version Zaman Mak Anak Dara

Penangan Mee Rebus kalahkan Nasi

Hi korang....ini la mee rebus yang mampu menaikkan selera makan..ini resepi masa Mak aku masih anak dara..zaman dia kecik2..kalau takde selera memang arwah atuk akan mintak Mak buat mee rebus ni..tp cara masak dan resepi memang senang..campak-campak je....

Jom tengok resepi....


Resepi Mee Rebus Mak Aku

Bawang Putih - 5 ulas - tumbuk
Barang merah - 5 ulas - tumbuk
Lada hitam - sepeket kecil - tumbuk lumat
Sotong - ikut selera nak letak berapa byk
Udang - kalau dpt udang kertas yg kecik2 tu lg umphhh
Fish ball - sepeket
Sayur sawi - satu ikat..lebih pun OK..
Mee kuning - 1kg

Cara masak

  1. Tumis bawang Putih, merah Dan lada hitam sampai naik bau
  2. Masukkan sotong, udang Dan fishball
  3. Biar sampai mendidih
  4. Masukkan sayur
  5. Biar mendidih seketika..perasakan garam
  6. Sedia dihidang
  7. Mee kuning tu jgn lupa celur
  8. Lagi sedap kalau ada cili potong..

Cuba la korang..sedap..manis dari rebusan udang Dan sotong tu memang menambat hati..biasa mee rebus macam jenis berempah kan..ni style Mak aku..seronok dia share masakkan masa dia anak dara..at least tambah ilmu masak aku...

Selamat Mencuba!!!




15 comments:

  1. Resipi mudah. Boleh cuba. Tp saya kurang dgn mee.

    ReplyDelete
  2. simple simple gini mmg lagi sedap,kan :)
    laju je hbs semangkuk
    thanks akak berkongsi

    ReplyDelete
  3. air tangan mak dara lagi ummmmmppphhh gitu!

    ReplyDelete
  4. wow...sedapnya...simple tapi tempting sangatttt...

    ReplyDelete
  5. lapar di petang hari. hahaha nak try buat juga laa.. ^_^

    ReplyDelete
  6. Alaaaa... perut mak tengah lapar ni...

    Nampak mee ni macam nak makan sekarang juga! :)

    ReplyDelete
  7. mee rebus versi mak zaza pun mcm ni hehe.. senang je campk2! zaza xsuka sangat yg berempah2.

    ReplyDelete
  8. banyak giler bahan, confirm2 lah sedap kannn

    ReplyDelete
  9. kalau dapat orang buatkan lagi best..hehe

    ReplyDelete
  10. style mee rebus terengganu gini lah kak... sedap layan nih

    ReplyDelete
  11. Dah lama tak layan mee rebus.. ;)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah