Tuesday, February 16, 2016

CARA TANAM KANGKUNG SEDERHANA DAN BIJAK

Idea Paling Bijak Aku Pernah Jumpa

Hi korang....
korang tau kan aku tengah semangat tanam macam- macam sayur...menjadi ke tak? tgok2 macam ada yang menjadi...ada yang tak menjadi...macam tak berjaya sangat la kan...tapi takpe...practice makes perfect kan? so last week aku di tag kat FB...cara-cara menanam kangkung yang sederhana tapi memang mendatngkan hasil...kangkun sinonim dengan air kan..so aku tak tau siapa yang terlebih bijak keluarkan idea sebegini rupa..bila fikir balik...eh...betul jugak la...


benih kangkung di letakkan dalam bekas tapis sebegini..tapi aku rasa la kan sebelum letak benih tu alaskan dengan kapas atau tisu kan...pas tu baru letak benih..kalau tak nanti jatuh lak benih2 tu dalam air...


isikan air dalam baldi dan letakkan tapis tadi atas baldi yang berisi air tu...macam dalam gambar...


abaikan entah sapa nyer kaki tu...see..beberapa hari benih kangkung dah mula bercambah...


nampak tak?


see..kangkung dah hidup subur dan dah boleh di tuai..sebekas tu cukup la untuk sekali masak...potong je dengan gunting...nanti tumbuh balik pucuk2 baru....


Gambar Sumber FB

Senangkan?

idea ni bagus cuma...ada pro and kontra...ok la betul ini tanaman hidroponik..tetapi...kita kena fikir..air betkung akan membiakkan apa?Nyamuk kan?haaaaa...ini bahayanya...takkan nak tanam sayur untuk jimat cermat tetiba plak dapat penyakit...itu kena fikir solution..takkan nak letak ubat jentik2 dalam baldi tu...tak bagus utk tumbesaran sayur kan? kang ubat tu jadi baja sayur plak...pas tu kita plak makan...erm...x ok jugak kan....idea dah bijak dah ni...cuma cara nak elakkan dari nyamuk membiak...ke aku salah elaborate gambar or cara2 menanam kangkung ni....

Apa pendapat korang?

13 comments:

  1. senang gak ek...boleh try kat umah...
    jimat duit beli sayur!

    ReplyDelete
  2. kemahen tahjuk ahkak! hehehehe. tp mmg bijak pon!

    ReplyDelete
  3. Mana nak cari benih kangkung tu yer

    ReplyDelete
  4. KENA RAJIN 2 TUKAR AIR WHR SEKALI LA GITU KAN .. NYAMUK TAK CEPAT BESAR ... IDEAS BERNAS ...NAK TIRU

    ReplyDelete
  5. okay jugak tuu kan...tapi sally rasa boleh je kalau kita kerap tukar air...so, xde la masalah jentik-jentik tuuu

    ReplyDelete
  6. wah kreatif akak....selalu tukar air takungan tu kak...

    ReplyDelete
  7. kena selalu tengok air tu la kan? kalau ada nyamuk..hapuskan dan masukkan air baru..pokok pun jadi sihat..hehehe..

    ReplyDelete
  8. senang sgt kan tapi air tu pulak.takut jentik2 pulak datang. kangkungnya nampak segar betul

    ReplyDelete
  9. pun terfikir benda yang sama lepas nampak air kat bawah tu.. hemm.. nyamuk pulak yang mai kang

    ReplyDelete
  10. Idea yang menarik, nanti nak mintak en. hb buatkanlah.. hehehe.. terjamin sikit kebersihannya, dan lagipun dah lama tak merasa makan kangkung eh.. bab air tu kena rajin tukar ler..

    ReplyDelete
  11. aida sgt berkeinginan nak berhidroponik nanti bila pindah umah baru.
    nak sediakan ruang. sebab adik aida cikgu, dia ajar student dia kat skola.
    memang segar bugar tanaman dia kat skola.
    umah skang takde ruang, penuh dgn ntah pe pe ntah :)

    ReplyDelete
  12. Salam, perghh~ warhhhhhh, betapa terujanya saye melihat kangkun tu hidup subur camtu...hahahaha best2...and yup, setuju dgn aizamia3 tu, bab air mm kena rajin tukar lah kan...hehe nice lah..boleh try ni~~ hihihi

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah