Monday, February 22, 2016

NS Pun Ada Sawah Padi Tau....

Hi korang...

Sapa kata kat utara je ada sawah padi,....haaa...kat NS pun ada tau..ye aku orang kampung seekali balik kampung memang teruja dengan pemandangan macam ni...ni kisah Sabtu last week...bawak mak balik kampung..dan lama tak balik sejak mak operation mata hari tu...sepanjang jalan ke Kuala Pilah dari Terachi ni memang ada sawah padi tapi bukan milik orang kampung..ada pengusaha luar sewa tanah sawah dan tanam padi..kat area ni diorang tanam 2- 3 kali setahun...cantik kan pemandangan...hijau je....


amik gambar dari dalam kereta...



masa ni ni redup macam nak hujan..tapi suhu panas...


ni betul- betul kat simpang nak masuk ke Seri Menanti


pokok cili mak lang aku...diorang tanam tepi2 rumah je...geram rasa nak pungut..


tgok gambar je dah tau pedas cili api ni...


pokok kunyit


lepas Maghrib kami balik...nampak matahari terbenam....subhanallah cantik....

Tak terus balik rumah...singgah Giant Senawang jap...sebab nak cuci gambar...Dania nak guna untuk aktiviti sekolah...then decided makan kat luar je...malas nak masak sebab dah malam...sure penat kan..nak plak setiap Sabtu aku balik either pagi or petang...biasa la kuli kan...kena kerja...


Mee Kung Fu aku...RM6.00


Maggi Tom Yam Dania RM6.00


Kerang Rebus...baru puas hati makan kerang rebus yang ada isi...before this kat KL ada yang x jujur..kerang tu dah berzaman dia simpan dalam fridge dan dah kering isinya...meniaga tapi tak jujur ni payah


Nasi goreng cendawan untuk mak...eh..abahnya makanan..abah duk jauh sangat..dia makan nasi goreng ayam


Makan kami 4 orang malam tu kat Johan Tom Yam Kg Sentosa RM41.00. Murah kan?
murah sebab amik goreng2 je...kalau amik hidang rasanya mahal kot...sesekali boleh la belanja makan..tak sampai hati plak tengok Mak Abah dan anak sendiri lapar..kalau masak kat rumah ntah pukul berapa siap masak kan...kang sakit perut plak...

12 comments:

  1. tenang dan seronok rasanya balik ke kampung :)

    ReplyDelete
  2. paling geram daun kunyit tu, seringgit lebih selai sekarang kalau beli, nak tanam nak tanam...tanam kat mulut jer lagikk :D

    ReplyDelete
  3. Seronok dapat bersama keluarga kan.. ;)

    ReplyDelete
  4. aah cantik kan tgk sawah padi tuh kak.... syok kalu umah tepi sawah...
    geram nengok pokok kunyit tuh... tak tau nape dana suke sgt ngn bau daun kunyit emmmmm mmg segar rasanya...

    sedap2 nengok menu... tak lokek ngn isi menatang2...

    ReplyDelete
  5. Berbaloi hidangan dan harganya...

    Cantiknya pemandangan sawah yang tenang itu. :)

    ReplyDelete
  6. oo johan tomyam dekat ngan tol tak pernah berenti tp selalu nampak ....

    mmg tahu kat pilah ada sawah pagi .... tu kami selalu bila blk raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang lepas tol senanwang tu Dol Tom Yam..dah x best kat situ..selalu sgt tukar pengurusan...

      Delete
  7. bestnye along ade sawah padi jugak...nanti dah menguning along snap tauuu...tepek kat blog...nak tgk heheheeheh...lawo kalo dpt posing tu kat sawah padi menguning along....

    along...sian lieya tau...puase nie...teliur2 tgk menu sedap2...hihihi

    ReplyDelete
  8. saya cemuih dah tengok sawah padi..hehe

    ReplyDelete
  9. kak..dtg la tgk sawah yang sedang dara menghijau kat depan kawasan RnR Jemapoh..pun cantik juga..hehehehe

    ReplyDelete
  10. Nai goreng cendawan tu kegemaran akak juga SA...

    ReplyDelete
  11. perghhh..Maggi tomyam tu sedapnya kak..lama dah tak makan..tetiba mengidam pulak..heheh

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah