Tuesday, February 2, 2016

Benih Sayur Mula Bercambah

Hi korang...

Abah aku dah semai dah benih2 sayur untuk plan Pertanian dalam bandar kitorang tu...hehehe...dah bercambah dah...cepatnya tumbuhhhh.....eee tak sabar nak harvest la...eh...ko ingat ini game ke..sukati semai pas tu x sampai bape saat dah jadi ladang?
Of coz la aku teruja..sekarang ni semua kena jimat..so projek jimat cermat kitorang dah menampakkan hasil...pas ni apa lagi nak tanam...pasu dah beli banyak...tanah dah nak abih nanati beli lagi la...bukan mahal pun...cuma risau minggu ni xde 4 hari kan...sapa nak siram sayur ni..


aku x tau la ni sayur apa...sawi ke bayam ke..


yang ni kailan


yang ni plak pokok bendi..benih bendi tu ada 6 biji je...cissss...dalam packet tu macam besar je..pas tu harga benih tu RM4 sepeket..abah cakap amenda ntah 6 biji je benihnya....


Teruja giler dah bercambah benih2 ni...cuma anak pokok cili je kitorang x dapat lagi ni...merata pasar tani pi cari...bila nak takde plak..bila x nak bukan main banyak ...

Sabar je la...

Tak sabar nak tgok sayur aku ni membesar....

Sebenarnya x sabar nak petik kan?

10 comments:

  1. seronoknya bila benih dah bercambah..

    ReplyDelete
  2. Puas hati bila apa yang kita usahakan menampakkan hasil.. ;)

    ReplyDelete
  3. wah...bestnya!!!
    boleh ikut jejak gak ni...
    lepas ni tuai sayur dari umah je, xpening kepala hrga mahal kan

    ReplyDelete
  4. WAHHHH RAJIN ..AI PUN SUKA MENANAM ....

    ReplyDelete
  5. best tuuu... dulu de gak bercucuk tanam pokok cili... gemok2... tapi lepas kutu daun dok hinggap... habis kering pokok... dapat rasa hasilnya sekejap je...huhu

    ReplyDelete
  6. wah...dah start tumbuh. teruja la pulak tengok along buat project ni. saya pun nak ikut jugak la, nak tanam cili, serai, kunyit je. jangan management kacau sudah la. nak letak belakang rumah nanti kena lanyak dengan kucing je :)

    ReplyDelete
  7. rajin mnanamnyaa.. jimat pun jimattt.. wanieseuk.blogspot.my/2016/01/songket-preview.html jmpt singgah

    ReplyDelete
  8. bestnye kalau main tanam2 camni dik...lagi best bila ada kawan setongkol sama2 bersemangat menanam...kikiki

    ReplyDelete
  9. guna biji cili je kak..mesti boleh tu. memang seronok tanam kalau menjadi

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah