Wednesday, February 24, 2016

Print Gambar 4R

Hi korang

Dah lama betul aku tak print gambar..rasanya last masa Dania baby...sampai sekarang dah takde print dah...folder gambar dah menimbun dalam deesktop and laptop..ntah bila nak pergi print lagi...yang kat bawah ni gambar dari HP tau..cantik dan kualiti je..paper dia pun jenis yang quality..


Aku dulu memang sukan print gambar...maklum la dulu gambar takde la femes yang digital kan...masa tu masih popular Kodak dan negative film...hahaha...lama berlalu dah zaman tu...tak tau la masih relevan lagi ke tak kodak filem tu..ntah wujud lagi ke tak...

Terasa cepat betul zaman berlalu...bila citer kat anak..pasal negatif film yang kita boleh ulang2 print tu..eh masa tu x sebut print..masa u sebut Cuci gambar ..hehehe anak aku cakap eh mama ni...tak logik la....erm...anak- anak Gen Y mana nak kenal semua tu kan...

Nostalgia mama la ni kakak oii......ambar masa muda- muda dulu pun ntah mana aku simpan pun aku tak tau....bawah katil kot...hehehe...

33 comments:

  1. Saya punya gambar pun dah menimbun kak dalam lappy tu. Ntah bila la nak printnya. Banyak sangat sampai ada yang dah kena format pon ada sebab hard disk rosak..uwaa..sedey.. Zaman serba canggih ni memang gambar tu menimbun,nak print out pun nak kena pilih gamba dulu..

    Tapi yang filem tu memang legend la kan kak..harap2 masuk muzium supaya generasi akan datang dapat tengok :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye la..kenangan sungguh..yg film tu boleh simpan2 kalau x habis guna.
      Esok sambung amik gambar lagi..paling sikit ada 12 kepong kot...

      Delete
  2. Mesti dah print out gambar SA. takut2 phone atau pen drive masuk virus, langsung tak de apa-apa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu sebab tiap Kali amik gambar transfer terus ke PC/laptop

      Delete
  3. Tapi kakak masih simpan kamera yg guna filem glung tu SA:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA pun ada Kak..ada 2 buah kamera filem Kodak tu..

      Delete
  4. eh ye la along...bace citer along ni lieya terus dok buat kire2 bile last cuci gambor....lameeee gile dahh kot....2011 tu pun cuci dlm bentuk photobook huhuhuhu....skrang harap tepek dlm blog ajek laa along....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Photo book pun x reti nak buat lagi...hehheheh

      Delete
  5. Sally ada jugak print...depends kat occasion laa...mcm majlis keluarga...benda-benda yg penting...semua laa...kalau setakat pi event tuu takde laaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni Akak tgh sibuk nak memilih gambar..mana yg cantik je Akak nak print..

      Delete
  6. kikiki..betol tu dik..dedulu kalau nak bergambo ni kire mahal gak kan...kene beli filem dulu...32 atau 15 keping kalau tak silap akak...harga lain2...pastu nak kene bayo time cuci lagi...pasal tu time nak snap gambo kene betol2 pastikan semua berdiri cantik dan senyum...hahaha...sayang wooo filem nak beli mahal...hahaha...akak ni dah bertahun takde gambo camni sume gambo simpan dalam henpon atau laptop je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena simpan kan..nanti anak cucu cicit nak tengok..ooo ini nenek aku...vogue the bass lagi..haaaa..x bangga ke..hahhahaha

      Delete
  7. Zaman dak Kakak dulu ada jugak gambar dalam bentuk hard copy.. lepas tu takde dah, semua simpan dalam pen drive.. kalau rosak hilanglah semua.. huhuhu..
    Nak kena cuci jugak ni, at least ada kenangan zaman dak Adik dengan dak Nuha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu yg risau tu..takut hilang ke kena virus ke..bahaya woooo

      Delete
  8. tu la...rindukan zaman kodak..sekarang ni pun Fida tengah pilih gambar mana yang nak cuci kedai..nak buh dalam album..kalau nak dibiarkan dalam hanset | FB | IG..sampai bila ..Nanti tua tak dapat nak suruh cucu simpan

    ReplyDelete
  9. dana pun mcm akak lama sgt tak print gambo... tp kadang bila amik gambo raya banyak2... msti atuk kt kg tanya bila nk cuci gambo raya... huhuhu mule lah gelabah nk balik kg dok print mana yg ada, nk memilih tu yg mls

    ReplyDelete
  10. kan..dulu dulu guna kodak bagai..perkataan cuci gambar dah tak relevan kot kak dengan generasi skg..tapi nostalgia semua tuh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah sebab tu Akak ckp nostalgia..hehhehe

      Delete
  11. lama sungguh x cuci gamabr...tggu 1000 keping baru nak cuci...ngeeee

    ReplyDelete
  12. ADA simpan lagi kamera pakai kodak. Lama juga tak print. Susah nak cari kedai cuci gambar sekarang. BAru-baru ni tengok terlampau banyak gambar. Buat photobook terus. Sebab 1 photobook tu boleh muat dalam 70-90 keping gambar. alang-alang promosi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari ari tu nak buat photo book..x terbuat2

      Delete
  13. byk gmbr nk kena print ni..huhu..lg2 gmbr anak dr baby sampai skang..huhu

    ReplyDelete
  14. lepas tu gambar dolu2 tu mesti ada date dengan time sekali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah..datengan time leh set...kelakar betul la..

      Delete
  15. teringat dulu zaman sekolah beli negatif filem tu..dah laa mahal..tapi sebab nak ambik gambar kenangan..usahakan lah jugak..heheh

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah