Monday, February 1, 2016

Hati Terpaut Dengan Hydrangea Hybrid..

Hi Korang..

Minggu lepas dalam melaksanakan misi beli tanah untuk projek pertanian dalam bandar..ecece..macam petani moden plak...aku sempat merayau dalam nursery ni...merayau mana la tau kot- kot ada yang menarik untuk aku beli kan..tak pun saje nak cuci2 mata sebab nursery ni penuh je..ye la maybe sebab ramai nak beli bunga..chinese new year kan..ada banyak gak jual pokok limau kasturi yang rendang berbuah tu....selalu banyak time chinese new year kan...


aku selalu gak ke sini..beli pasu..beli tanah yang siap berbaja tu..


lambakkan pasu yang diorang jual...


pokok- pokok landscape yang di jual...cantik - cantik


geram tengok pokok limau ni rendang dan banyak buah...tapi buah x leh makan ye..sebab di suntik ngan ubat untuk bagi kekal segar...habis je CNY nanti buah ni akan gugur ke tanah...maybe untuk kaum cina sembahyang kot...


pokok ni pun cantik...


ni la pokok kembang 3 bulan yang aku cakap tu...cantik..memikat hati...


ikutkan nak beli la dalam 2 pasu tapi sayangnya dah sold out semua tu...sedih tau...


ada kaler pepel, pink dan ada kaler kuning


cina tu cakap dia akak tukar2 kaler selama 3 bulan...


sold out


sold out gak....

tak pasti kenapa sold out...

tak pasti gak apakah pokok bunga ni penting untuk CNY...

Ini kalau dapat 5-6 pasu letak keliling porch memang cantik sangat ni...tapi tu la..aku ni tanga panas..tak pandai sangat tanam pokok bunga..sure tak lama jangka hayat pokok tu...before this ada gak tanak species keladi dan macam- macam pokok...erm...memang mati je...tak rasi ngan tangan kot...

takpe la..dah takde musim panas nanti nak cuba la tanam pokok bunga...mana tau menjadi kan...faktor cuaca pun ye jugak ni....

psst...sayur yang abah aku semai tu dah tumbuh bercambah tau....nanti aku update...


7 comments:

  1. Terapi mata akak pagi ni SA..
    Cantik tengok bunga2 berkembangan tu :)

    ReplyDelete
  2. salam alaik
    yg selau sold out tu mgm ramai org suke
    kalau balik kg kat uamh mak tanam merata kat tanah tpi la ni dah takde sbb last aritu kena pijak2 dgn orang
    hmm...
    jenuh nak dapatkan spesis tu

    ReplyDelete
  3. cantek2nya pokok kat sini...

    semuanya menawan :)

    ReplyDelete
  4. Kita lak, bab2 tanam-menanam ni memang harap pada tangan en. hb.. tangan kita 'panas'.. hehehe..

    ReplyDelete
  5. kalau pergi ni confirm rambang mata nak beli yang mana..tapi kekadang tak jadi beli disebabkan harga yang mahal

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah