Friday, February 26, 2016

Antara Kebiasaan Dan Sepatutnya

Hi korang,

Pernah alami situasi kat bawah ni tak...aku selalu la nampak di sekeliling aku x kisah la kat mana- mana..ini namanya ambil kesempatan di atas nama kawan atau sahabat. Nak plak memang kawan kita tu peniaga barangan yang kita nak beli kan dan baru je success dalam dunia perniagaan..korang pernah buat macam tu ke..kalau boleh jangan la buat macam tu...mungkin korang boleh mintak sedikit kurang tapi jangan la sampai mendatangkan kerugian kat kawan kan.Jangan ambil kesempatan atas tiket seorang yang bernama KAWAN

itu pendapat aku la..my two cents only bak kata orang putih


Terus terang aku citer kat sini..aku adalah manusia yang paling tak reti nak mintak kurang harga kalau melibatkan kawan- kawan. Even pergi obersea pun kalau nak bargain aku memang tak reti..sebab aku ada satu perasaan macam kesian kat orang yang jual tu...akibatnya aku hanya akan terus bayar ikut harga yang dah tertera...Ntah aku pun tak paham kenapa aku macam tu...

Sebab tu sekarang kalau aku nak shopping .....aku akan bargain...atau pun  membeli belah dan dalam masa sama aku dapat keuntungan..kalau ikut aku dulu...memang aku pi kat area New Arrival je..takde aku nak pi yang ada discount 70-80% de..hehehe...itu kelemahan aku dulu....sejak beberapa tahun ni je la aku pandai skit...tak banyak..sikit je bab pengurusan kewangan aku kalau melibatkan hal shopping2 ni...

teruk aku ni rupanya dulu..hahahaha....memang duit gaji aku zero la menjelang tengah bulan...opppssss......itu dulu...sekarang tidak lagi....

kena bijak dalam berbelanja....

12 comments:

  1. hehe...bgus ni xpandai mintak kurang ..hehe

    ReplyDelete
  2. kalau dgn kwn yg baru niaga tu elok support la kan..

    ReplyDelete
  3. sy x smpai hati nk minta kurang dgn kwn2/sedara sdri..kesian kan

    http://akuhanyagadiskampung.blogspot.my/2016/02/jimat-berbelanja-di-ensogo.html?

    ReplyDelete
  4. saya kalau ngan kawan2 takdelah mtk kurang sb sayapun meniaga jugak. Tak sampai hati...kita tau modal dorang. Tapi kalau bab bargain beli kain ... mmg selagi tak dapat kurang selagi tu merayu...kekekeke

    ReplyDelete
  5. akak kire pandai gak bab tawar2 barang ni...sampaikan kalau ada anak2 buah atau teman2 rapat nak beli barang kemas mesti ajak akak tolong tawarkan...kikiki...tapi kalau dengan kawan2 tu takde la nak mintak kurang lebih2...bayo jelah harga yg sama cam pelangan2 lain

    ReplyDelete
  6. Pada nieyl sometime kita kena bijak tawar menawar ataupun pergi ke lambang 50%/70%..hihi..
    ala..xpe,nieyl dlu pun kak..boros gler..pantang nampak barang yg cantik...beli selagi duit ada dalam wallet..hihihi..:P skrg nie dah bijak sikit..

    ReplyDelete
  7. betul2... selalunya gitu....
    sbb teringat masa dana aktif memanik dulu kwn2 sekolah ada jgk lah yg asik mintak harga kurang je huhuhu... sedangkan kita mmg amik harga paling minimun... serba salah jadinya

    ReplyDelete
  8. Kesian pd yg bejual..agak2 la juga klau nak minta kurg kn
    Setakat ni alhamdulillah x pernh lgi lya alami sbb produk yg lya jual pun dah cukup murah brbaloi dgn kualitinya

    ReplyDelete
  9. Saya pula suka yang diskaun banyak2 kak..

    ReplyDelete
  10. aku bab mintak tawar menawar mmg boleh bg kat aku...hahaha...sampai laki aku pun terdiam tgk aku bargain...tapi kalau dgn member2 yg meniaga ni, serius aku kesian, aku beli je la...kadang2 dorang yg dah siap2 bg diskaun...huhu...

    ReplyDelete
  11. ermm..sy tak kisah pun nak kurang atau tak..tapi kawan punya bisnes ofcoz la support tapi kalau diorg nak bagi diskaun..terima je

    ReplyDelete
  12. hehe...setakat ni kalau kawan2 memang sy akan bagi harga diskaun..harga kasih sayang orang cakap..hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah