Wednesday, June 15, 2022

Batuk Makin Teruk Lepas Minum Air Kelapa Muda...

 Assalamualaikum...

Serius weh...SA penat giler...giler punya penat...dengan x berapa sihat kan...ramai suruh SA buat full medical check up sedangkan SA demam ni selepas SA buat full medical check up..SA call doc SA kat KPJ, Tanya peru tak SA mengadap dia lagi sedangkan baru je buat medical check up...result hari tu okey takde apa yang pelik...but SA did mention la kat dia yang SA baru je kena tonsilitis lagi sekali untuk kali ke 4 this year...hahaha...dia kata no need melainkan SA memang berulang- ulang kena tonsil...next kalau kena lagi dia suruh terus jumpa dia...then decide buang tonsil atau sebaliknya...ikut hati nak buang je...tapi tu la...fikir penakut ni kan...cakap berani la...

Entah macam mana boleh trigger dengan komen SK suruh minum air kelapa...SA pulak kebetulan ada kawan nak datang hantar barang dan ubat alahan...so SA kirim kat dia belikan air kelapa tanpa ais ..hanya air kelapa muda sahaja...no gula at all minum la air kelapa tu dan dalam pada tu selawat dan baca la alfatihah 3 kali dan ayat qursi 3 kali...ya allah...lepas tu SA batuk teruk macam keluar segala bisa-bisa akibat batuk tu...kawan SA cakap ko ni dh macam kena Covid ni..eh...giler apa ..SA dh buat swab test banyak kali semua negative...jolok hidung jolok tekak pun negative...pas tu dia kata ko buat PCR test x...memang x buat la kan....SA tetap yakin SA bukan kena covid...sebab kalau covid..sekejapan je dh detect dah...SA tetap yakin SA batuk sebab tonsil SA bengkak hari tu....



Lemah betul SA dibuatnya lepas minum air kelapa...



SA pada pukul 5petang td...rasa ok skit ..lepas dh banyak buang kahak fan selsema pun reda...


Cuma sekarang SA masih batuk dan masih rasa x selesa tekak akibat batuk terlampau kuat...ni kejap lagi nak tido la ni...dh makan ubat dan x larat dh...harap-harap esok SA makin ok la ...mohon titipkan doa buat SA dalam solat korang ye...dari Khamis lepas x ok lagi ni...esok dh Khamis semula ..

Penat....



11 comments:

  1. SA, buang tonsil tu guna laser je..cuma 2,3 hari lepas operate tu rasa perit jugak la tekak. Makan aiskrim vanilla jd nyaman je tekak. Hihihi

    ReplyDelete
  2. pakej tonsil memanglah kena batuk, sakit tekak, selsema dan sakit sendi2.
    Dalam seminggu baru dia baik sendiri
    Mudah2an SA dianugerahi keafiatan yang berpanjangan

    ReplyDelete
  3. ala siannya SA...moga diberi kesembuhan buat SA...aamiin... try tak makan ice cream vanilla, org ckp elok utk tekak...

    ReplyDelete
  4. semoga yang baik2 je SA ... dpt bygkan dah batuk sakit tekak... adoiii mmg rasa nak menyumpah hahaha...

    ReplyDelete
  5. Semoga SA semakin sihat, sembuh dari segala penyakit.

    ReplyDelete
  6. Allahuakbar. Moga lekas sembuh ye... Amin!

    ReplyDelete
  7. Cuba cara keagaamaan pula. Istighfar banyak-banyak. Salah satu cara jika hadapi kesusahan. Mohon ampun dan kesembuhan 100%.
    Ini saya tergerak untuk beritahu SA lepas dengar pasal ini.

    ReplyDelete
  8. Buang ja kak.. Tu tnada dia tonsils akk da rosak n x function seperti yg sepatutnya.. Saya da buang dah 2014 dlu... Lega Alhamdulillah

    ReplyDelete
  9. In sha Allah..semoga bertemu penawarnya..

    ReplyDelete
  10. demam kalo sebab tonsil memang teruk rasa dia..habiskan antibiotik ya kak...tu je cara nak bagi baik, rasa macam ada jangkitan bakteria or kuman dekat tonsil tu..

    ReplyDelete
  11. Semoga segera diberikan kesembuhan, Kak SA.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah