Wednesday, December 12, 2012

AWAS!!SHARING IS CARING


Macam2 modus operandi penjenayah sekarang, pandai plak gunakan budak2 dalam melaksanakan jenayah diorang...


AWAS.!!

Sedang saya menikmati Tutti Frutti saya.., tiba2 datang seorg kanak2 lelaki Melayu dlm lingkungan umur 8 tahun.

 
Duduk disebelah meja saya & berkata: Pakcik., mahal tak ice-cream tu? Dia ada jual sikit2 tak?

Saya jawab: Kalau adik ambil banyak, kena la bayar lebih.


Beliau terus mengajukan soalan demi soalan, tapi saya mendiamkan diri. Mungkin anda anggap saya sombong atau angkuh.
Mungkin ada yg berkata: Ala Max ice-cream mcm tu pun nak berkira., belikan la aje kat budak tu."

Sebenarnya rakan saya dah terkena. Beliau didatangi oleh budak seperti ini, & beliau belanja dia Tutti Frutti., duduk berbual dgn budak tu,

dlm masa 5 minit 2 lelaki berusia approach dia dan berkata "Awak culik anak saya ye"...budak tu pun berkata: Ayah ni la pakcik yg suruh saya naik kereta dia.

Pendekkan cerita, rakan saya diugut supaya bayar RM1,000 kalu tak hendak perkara itu dilaporkan pd polis.
"Ayah" budak tu siap tunjuk laporan polis yg dibuat yg mengatakan anak dia hilang & diculik. Utk tidak kecoh rakan saya ke ATM machine & bayar Ayah budak tu.
Mereka hilang setelah mendapat RM1k.

Cara baru warga kota cari duit di KL ketika musim cuti sekolah ini. Oleh itu.,
saya berhati2 & tidak layan budak itu. Bukan saya kedekut tapi mengapa budak 8 tahun jalan seorg diri & datang tanya kat saya pasal ice-cream. .?

silakan... silakan kalau nak SHARE. utk kebaikan kita bersama...

22 comments:

  1. Replies
    1. hati2 tau...kalau face this situation..just ignore jer budak tu

      Delete
  2. LOR YG pi ikut bayar 1K tu buat ape....ape nak takut, gi jek balas polis jugak...bukan ade kekerasan pun kite buat ....kelako plak kan along...mcm2 bende org boleh buat semata2 nak kan duit...

    ReplyDelete
  3. mcm2 hal skrg ni org nk buat jenayah..
    semoga kita lebih berhati2..

    ReplyDelete
  4. huishhh.. mengerikan~
    tp please think first before bg duit la~

    ReplyDelete
  5. ishh bahaya betul kan skrg nie..mcm2 hal lah..

    ReplyDelete
  6. Dalam keadaan begitu, bukankah lebih wajar ke balai polis sahaja..bukti dan saksi diperlukan untuk sebelum kita dituduh sebagai penjenayah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. penjenayah ni pandai...dia cari yg mudah panik dan takut reputasi jatuh kalau org tau kan...

      Delete
  7. macam-macam tektik kotor dia org ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang...x dapat ngan cara ni...diorang guna cara lain..

      Delete
  8. Dunia sekarang nie...mcm2 boleh jadi....
    Terima kasih byk2 sbb syer info berguna mcm nie...

    ReplyDelete
  9. Jauhkanlah kita semua dari hal yang macam ni.. sangat tidak masuk akal andai berlaku macam ni.. budak tu dah tentu diasuh sebegitu tanpa rasa sekelumit takut..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah