Tuesday, December 4, 2012

Rumah Lisa

Kisah Ahad jugak...pergi tgok rumah Lisa, ye..Lisa baru jer beli rumah tp bukan rumah baru..beli rumah atas tangan org, now Lisa and hubby dia dalam proses repair rumah tu bagi cat baru, tampal apa yg patut...aku xde banyak nak komen la..cuma pada pendapat aku org yang sewa rumah ni dulu memang xde hati perut nyer org...knp aku ckp mcm tu...Lisa and hubby terpaksa plak repair segala yg rosak tu..walau rumah tu x berapa besar tp kira ok la dengan Lisa dan family kecik dia..dgn dinding berlubang, condition tandas yg sgt2 teruk, rumput panjang,kalau aku la tuan rumah...mmg aku hangen giler ni...at least ko sewa rumah org...tp jaga la...ini tak...dah rupa rumah tinggal dh..masa Lisa ngan hubby dia start repair ni..org tu dah 2 minggu keluar dari rumah tu..mak ai...caner ko leh duduk rumah macam tu dengan keadaan keliling ya allah...korang tgok la gambar...

 adik ipar i tgh ukur tingkap nak pasang railing langsir..
 Adeliya....what are you doing?amboii...ni nak tunjuk rajin la ni...
 tgok la keadaan rumah ni...ini dah ok sebab dah tampal segala lubang2 di dinding tu..cuba bayangkan bila 
belum tampal..
 abah, hubby lisa and jiran sebelah rumah..
 nampak ok sbb dah cat..
 tgok....korang tgok la sendiri..
 ini dari luar..belum kat belakang lagi tu...
 Adeliya tunjuk rajin..esok dah besar ko pemalas...ko siap yer nak..
 ruang tamu bawak ke dapur memang memanjang, nampak besar tp Lisa ckp kalau dah masuk perabut nanti sure sempit sikit..xper la,..semua tuh leh adjust...
 tgok sikembar tu...x duduk diam..ada jer yang dia buat..
 uncle ni yg di beri tanggungjawab utk repair..the best part is dia x kenakan upah repair, just harga barang jer..sebab uncle ni ayah kawan hubby Lisa.
my dad cabut lalang kat belakang rumah....dah bersih sikit la belakang tu...

Serius aku x paham kenapa penyewa rumah sebelum ni x jaga rumah tu elok2 and kenapa tuan rumah sebelum ni mcm x amik pusing...
macam2 hal Lisa ckp masa process nak beli rumah ni...tp alhamdulillah dah dpt kat Lisa...apapun slow2 la repair...mahal x rumah ni? RM90K, mahal sikit dari harga sebenar ruah tu sbb dah second hand kan..
xper la..zaman skrg mana nak dpt rumah rega RM90K dah....alhamdulillah Lisa dah ada rumah sendiri dah..
Syukur pada allah berkat kesabaran kan...
apa aku nak sumbang bg kat dia eh...korang rasa apa?langsir?jam dinding?
lets think....


25 comments:

  1. oh mak jemah!!!



    takde hati perut betoi. selalunya penyewa mcm tu la awak... dorg tau bukan harta dorang kan...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. puasa sbb dia guna duit titik peluh sendiri walau berhutang ngan bank

      Delete
  3. harga ok dah tu...

    penyewa biar rumput panjang sebab dia memang dah malas kot..ye la..nak pindah dah kan..so dia pikir tak payah la cabut2 rumput..

    tak pun penyewa lama ialah orang bujang..heheh

    bagi langsir la..jam dinding dah biasa sangt..:p

    ReplyDelete
  4. tahniah lisa..muda2 da ade umah sdiri kan

    ermmm ko kasi langsir ok gak..rumah baru, langsir baru
    :-)

    ReplyDelete
  5. orang bujang ke berkeluarga yang menyewa rumah ni dulu? kalau bujang, memang tak heran laaa. tp kalau dah berkeluarga, hmmm tak tahu nak komen apa laa

    ReplyDelete
  6. tahniah buat lisa dah ada rumah sendiri...

    erm masz pernah jadi penyewa n sekarang masih lagi bergelar tuan rumah : sepatutnya antara penyewa ngan tuan rumah patut sama2 jaga rumah tu, penyewa kena jaga kebersihan rumah (potong rumput/cuci tandas/cuci longkang dll) n tuan rumah kena jaga condition rumah (atap bocor/cat rumah/ tangki air rosak dll), yelah rumah kita nak duduk kan, kenalah selesa kan..... hurm, peringatan untuk diri sendiri jugak nieh...

    ReplyDelete
  7. mm.. hadiahkan cat baru ke? wallpaper feature wall ke.. amacam?
    jgn lupa hadiahkan untuk umah madam sekali ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboih madam over eh..hehehe....dorang dah beli cat baru...wall paper...mak jemah x mampu..

      Delete
  8. salam kenal sis

    syukur dah ad kediaman sendiri..biar kecil senang nk mantainance,,
    my suggestion..erm...perabot baru pn ok jg..hihihhi
    xpn topup sikit tuk lisa wat kitchen kabinet nnti..
    (boleh camtu)..
    *sy masih mencari rumah ...sedey bila hubby clear dr mna2 loan..kebanyakan x approve pinjaman perumahan,,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi...salam kenal..
      tercekik akak dengar dik oi...mak jemah rasa perabut semua dorang dah lama beli dah..maybe leh add lampu tido kot...y not u combined EPF?

      Delete
  9. alhamdulillah..bestnya da ad rumah..penyewa sebelum ni mcm tak ada perasaan la..

    Ana sokong bg langsir..

    ReplyDelete
  10. owner lama selamba jer blah camtuh jer..
    kita yg duduk kena repair sgala.. mmg tension btul

    ReplyDelete
  11. betsnye , murah sgt la dapat 90k . payah taw skrg nak dapat harge mcm too , kat mane nie kak ?

    ReplyDelete
  12. kak, 90k rumah atas tanah susah dah nak cari walau dekat terengganu sekalipon. :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah