Wednesday, December 12, 2012

Ayam Masak Lemak Cili Api Versi Kuala Pilah


Meh nak share...ayam masak lemak cili api aku...aku buat step by step versi Kuala Pilah...yesss masak lemak cili api ni ada versi...ada daerah2 lain campur lengkuas la..bawang kecik la..bawang putih...tp ikut aku sebelah Kuala Pilah...ini la yang aku belajar....

 cili api, kunyit hidup and serai...( tumbuk lumat cili api and kunyit hidup, serai di ketuk)
 santan beli kat Tesco..x sempat nak beli santan segar...boleh la santan ni..cuma kena tambah air...
 ayam..of coz..dah tajuk ayam kan...
 campurkan semua tu...masak atas api sederhana kasik kering air ayam tu....then baru masukkan santan
kalau nak letak kentang pun ok...kat umah aku xde kentang...
jaga eh..make sure x bertahi minyak....dah menggelegak..perasakan garam...
dah masak....

Simple...
paling senang aku rasa buat masak lemak la...sama jer process kalau nak buat masak lemak ikan...
cuma kalau udang..korang masukkan bahan tumbuk tu tadi sekali dengan santan....dah menggelegak santan tu baru masukkan udang...x sampai 5 minit...tutup api...campur plak gulai udang tu ngan kacang buncis..walaweiiiiii...confirm menjilat jari.....

Selamat Mencuba....


42 comments:

  1. Replies
    1. ikut jer resepi tu...sure jadik...tp nak sedap lagi guna santan segar...

      Delete
  2. oo x yah bawang ek?
    aku pn suke masak lemak..sbb sonang
    hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ORG BELAH2 rEMBAU OR jELEBU JER GUNA BAWANG

      Delete
  3. sedap!!makcik hubby saya org nogori..dia masak pun camni..xpayah bawang2 katanya :)

    ReplyDelete
  4. kalau masak lemak ikan kena pakai bawang kan? ehh iye ke? sodap kan masak lomak pilah.. eden gomar amek!!

    ReplyDelete
  5. makan dengan kicap bertambah uummpphhh kan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. MACAM DANIA..MKN APA JER KENA ADA KICAP...

      Delete
  6. melelehhh!! tapi kalau pedas sgt saya surrender. hehehe~

    ReplyDelete
  7. cam sedap jer...
    nak suruh mak masak lah law camni..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik...knp mak plak kena masak..knp x masak sendiri?

      Delete
  8. fazley masterchef ckp masak lomak cili api n9 letak air asam jawa

    owwhh ada ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana ada letak asam2 ni....kecuali gulai ikan sembilang or ikan keli...letak asam limau sbb nak buang bau hanyir dia...akak pun x paham caner ntah dia masak...

      Delete
  9. Saya selalu makan versi Rembau ( nenek saya punya) & versi Nilai ( mak mertua punya)...keh keh keh

    ReplyDelete
  10. UISHHH,TERLIUR TENGOK..DH TGH LAPAR NI..HUHU

    ReplyDelete
  11. yum yum.Ayu dulu belajar masak lemak cili padi nie..masa form 2..sbb time tu bf orang negeri sembilan, so harus la belajar kan
    ..lauk kenangan la kira ni...

    ReplyDelete
  12. perghhhh....terliur betul tgk gambo...

    kalau mak sy last skali letak daun limau purut kasik naik bau..heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mcm tu pun boleh...kasi terangkat kan....

      Delete
  13. .:: Soalan yg selalu orang tanya (especially Hubbyku), MASAK LEMAK LETAK BAWANG KE TAK??? Aiyoooo!!! Kalo den takyah lotak do... Tak power nnt ghaso cili api eh... Kuiii!!! Kuiii!!! Kuii!!! ::.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyo la..apo lotak bawang..ontah apo lak ghaso eh...

      Delete
  14. Perghhhh...klo dpt makan ngan nasi panas², pastu letak kicap...sedapnya...

    Dah lama tak masa gulai lemak cili api nih. Tapi klo mak saya yg masak memaang bertambah lah nasi. Org N9 katakan. Memang simple jer masak ni & tak perlukan bawang pon.

    Salam kenal ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenalan jugak...oooo...org N9 jugak....

      Delete
  15. dulu akak ingat masak lemak payah..
    sekali ituler masak yang senang sesangat..
    cuma tuler kena jaga2ler...

    ReplyDelete
  16. perghhh, banyaknyaaaa cili api dia kakkk. ;)
    konpem berasap.. nadia selalu letak bawang juga. huhu

    ReplyDelete
  17. oh terlupa, tentang event anak yatim tu, tarikh event awal bulan dua kak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah akak nak join, tp kena tgok proposed date tu dulu dan lokasi...

      Delete
  18. wahhhh..sedap...sy suka..nak try pasni...hihi

    ReplyDelete
  19. owh memang yg ori xyah letak bawang ek? baru tau... hoho! thanks sharing! boleh try ni! :)

    ReplyDelete
  20. Memang fav den tu.. sodap weh..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah