Thursday, August 18, 2016

Tambah Colagen Dengan Sup Kaki Ayam


Hi korang...

Kaki Ayam????
Ye aku adalah penggemar sup kaki ayam.Dalam sebulan tu sure beberapa kali buat sup..ada yang pelik sebab aku kalau jumpa kaki ayam yang besar2 dan gemuk2 macam kat dalam gambar tu aku sure beli...bukan mahal pun..satu pack tu kat AEON ke kat mana- mana baru RM2.00. Adalah dalam 10 ketul kaki ayam...see...makanan rakyat Marhaen memang murah kan...apa yang murah memang menjadi pilihan...kenapa aku suka sangat kaki ayam ni...korang google la betul ke tak kaki ayam ada kolagen..ramai yang cakap macam tu..memang aku makan kaki ayam selain sedap saje nak tambah- tambah kolagen...almaklumlah...2 tahun lagi aku dah nak masuk 40 series...so semua kena jaga...

Resepi??

Ala..tak yah la...korang takkan x reti masak sup kan...sama jer kaedahnya...macam yang aku masak ni just tumis 4 sekawan tuh sikit dengan bawang merah dan bawang putih tak lupa halia skit...minyak jangan banyak sangat sebab kaki ayam ni keluarkan minyak jugak...alaaa..masak campak2 je..but kena la renehkan lama sikit utk dapatkan tekstur macam kat dalam gambar tu...sedap...kalau ada kicap cili lagi sedap....

Korang cuba la...


18 comments:

  1. Teringin pulak nak beli kaki ayam SA. Separuh org tak makan....tapi mak apa pun balun hihi...Tak sangka pulak menambahkan kalogen rupanya.
    Tulah kadang tu jumpa kaki yg kurus tu yang tak selera tu hihi

    ReplyDelete
  2. Kalau nak collagennya x hilang, kaki ayam tak boleh ditumis dengan minyak.. Kena masukkan kaki ayam lepas bubuh air.. Sha tak pastilah betul ke tak.. tapi memang selalu sha masak macam nie.. sedap owh makan kaki ayam nie.. kikiki..

    ReplyDelete
  3. hubby akak suka makan sup kaki ayam ni....sedap kot

    ReplyDelete
  4. Sdap tu kak..cik nor plk klu mak bwa blik kari kaki ayam..mmg berebut la dgn adik2..hihi

    ReplyDelete
  5. Betul, sup kaki ayam ni mmg baik utk kesihatan..mak Cik Nad pun cakap camtu jugak..utk awet muda katanya..hehee..rasa pun sedap kannn..cumanya pasar segar kat rumah saya ni tak jual kaki ayam saja..so susah skit nak dapat stok..tp ni SA dah gitau Aeon ada jual bolehlah gi carik nnti.

    ReplyDelete
  6. saya pon feveret sup kaki ayam
    masak lama2 sket so bila makan kaki ayam tu lembut gilaaa. sedut je dah tanggal dari tulang
    woihhh terbaik !!

    ReplyDelete
  7. sedap kak... kene msk lembut2 baru syok layan kan kak

    ReplyDelete
  8. wah ada kolagen ye kak. =)
    Husband aina peberet kaki ayam. Tapiiii aina tak reti makan.! huhuhu
    Adeh lepas ni jelita la husband kita. Dia je rajin makan kaki ayam. hehe =)

    ReplyDelete
  9. Akak...fav kita ni!kadang2 suka wat kerabu kaki ayam...perghhh

    ReplyDelete
  10. Semalam baru makan.. anak2 ai pun suka..

    ReplyDelete
  11. sedap nih SA.. anak2 pun suka.. selalu anak minta buat tomyam kaki ayam.. maunya licin dekat anak2 jer..

    ReplyDelete
  12. kaki ayam dah byk stok ni
    nti cuti baru nak buat sup or goreng ajo sedap kan

    ReplyDelete
  13. anak iols hat kecik jo makan haha

    ReplyDelete
  14. Kite x minat kaki ayam.. Tp bila tgk gambar ni jadi terliur pulak.. Alahai.. ^_^"

    ReplyDelete
  15. feveret ni kaki ayam..lagi2 kalau yang masak sup ni..sedap..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah