Sunday, December 21, 2014

Dania Di Kidzania Part 2

Hi korang...selamat berhujung minggu...seperti yang aku janjikan...jom sambung kisah Dania di Kidzania...first tugasan yang Dania nak explore adalah Art class...untuk kelas ni Dania kena bayar RM7..Dania akan diajar buat kraftngan bersempena dengan perayaan christmas yang akan datang x lama lagi...so...as ususal ibubapa memang x dibenarkan masuk kat dalam ni...hanya anak sahaja...Dania ok sebab dia sangat2 teruja...nak2 pla memang ini part kegemaran dia iaitu Art...so..lets check it out....


Stabilo Art & Craft (kat tepi tu ada detailsye..yg ditampal dengan kertas A4 tu..umur kanak2 an bayaran yang dikenakan)


alahai....goyang la gambar ni...Dania dah get ready


tekun dia mendengar penerangan dari petugas


20 min kemudian aku pi tinjau...dia dah siap dah....amboi...cepatnya..


the best part hasil kerja tu boleh di bawa balik ye....


ni la topi yang dia buat....jadi la tu walau kurang kemas kan....


kat dalam Kidzania ni di sediakan Wifi percuma ye...so korang x yah risau bab wifi...just ikut je details yang diberikan..tp leh guna untuk Facebook je pun...masuk bab lain lembap....


Itu la aktiviti pertama yang Dania berjaya lakukan...next dia decided nak bekerja plak..so dia kerja di Pos Laju...kat situ salary dia dapat RM10...gambar x berapa cantik sebab kat dalam tu x banyak cahaya...guna flash pun x cantik....  


Dania beratur untuk tunggu turn bekerja...


makin ramai plak nak kerja kat sini


alahai anak mama bekerja...hantar parcel kat mana tu?

selesai tugas dapat gaji  10 Kidzos

So trick dia kat sini....
Korang kena bijak memilih pekerjaan untuk anak korang...cari pekerjaan yang boleh mendatangkan gaji...so next punya trip nanti nak make sure Dania explore lagi tempat2 yang mendatangkan gaji..bukan apa..duit gaji tu nanti boleh ditukarkan dengan barangan dia Departmental Store Kidzania...giler mahal kot barangan dalam tu...paling murah 200kidzos...Gaji dania pun x sampai 200...Lagi satu trick cari pekerjaan yang boleh selesai dalam masa 20 min atau 15 min...yang amik masa lama last part pun takpe...baru anak korang cepat habiskan tugasan untuk buat tugasan seterusnya....okey kita tunggu 14 Jan nanti...masa tu bukan cuti persekolahan tetapi cuti birthday Yamtuan Besar NS...aku nak amik cuti dan bawak dia sekali lagi....

Next kita terus ke tugasan seterusnya...sambil aku up gambar yang sempat aku snap kat sana...next kena bawak camera..x leh guna hp je...banyak gambar gegar.....

16 comments:

  1. wah, bestnya dania dapat buat semua tu... kerja pun dapat.. hehehehhe... barang sekarang apa yang x mahal. hehehe... susah nak cari murah2... xpe, yang penting dia dapat merasa ^^

    ReplyDelete
  2. Bestnyaa dania..rasa nak jadi kanak-kanak balik

    ReplyDelete
  3. Bestnye x sabar nk bawa anak2 ke sana.

    ReplyDelete
  4. salam kenalan
    #1237
    http://www.coretanhatiibu.com/

    ReplyDelete
  5. merasa gak dania jadi posmen hehe

    ReplyDelete
  6. waa best nya..:D pengalaman menarik

    singgah sini :) jemput meriahkan GA yang bakal tamat 27 dis ini . thanks !
    http://iolacaviarofficial.blogspot.com/2014/11/1st-anniversary-giveaway-mind-meld.html

    ReplyDelete
  7. wahhhh sha terasa gak bahangnya... hahaha ! baru tahu detail pasal kidzania ni... selalu tak amik tahu pun... gogogo Dania ! kumpul kidzos bebanyak....!!! didikan dari kecik yang bagus ahhh kak amanda....

    ReplyDelete
  8. Tak sabar tunggu Sambungan.
    Boleh plan untuk anak bila die besar sikit nanti.

    ReplyDelete
  9. Bestkan, bawak budak-budak pergi tempat macam ni. Adik Azwar pun ada pergi haritu ikut rombongan sekolah. Macam-macam boleh buat jadi angkasawanlah, bomba, pengacara, macam2 boleh :)

    ReplyDelete
  10. Mesti seronok kan akak..hihi..dania yang lebih teruja..cik akak pun teringin nak join dania gak eh.hihi

    ReplyDelete
  11. Salam, eh gila best tempat ni, umur 25 tahun cam sy pass x nk join benda2 tu? hahaha~ siap dapat gaji lagi, seronok nye...arhhh jelesnya aku dgn budak2 zaman skang ni...T_T uhuk~uhuk~

    ReplyDelete
  12. baguslah ada gaji camni boleh rolling kat dalam tu jugak kan

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah