Wednesday, December 10, 2014

Bedtime Story : Hikayat Sang Kancil


video sumber youtube


Teringat kisah tauladan Hikayat Sang Kancil, selalu ada siaran ni di TV1 kan...kisah ni bagus untuk anak2 kita...especially si kembar..sekarang diorang dah sibuk nak bed time stories...part paling best...aku nak itu...aku nak itu...kan....
masa Dania kecik2 aku selalu bagi dia tgok cerita ni...pas tu jelaskan kat dia..kenapa aku bagi dia tgok hikayat sang kancil ni...alhamdulillah budak2 kan..apa yang kita bagi tau...dia ingat sampai sekarang dan bagi tau kat adik2 sepupu dia plak...bukan apa baru2 ni aku tgok Dania jadi cikgu dan si kembar jadi anak murid..banyak jugak la perbualan diorang yang aku berjaya capture..seorang kakak bagi nasihat yang sama macam aku bagi nasihat kat dia,...kira bagus la dia ingat kan...aku x suka anak aku jadi tamak...sebab tu aku cuba masukkan unsur2 nasihat dalam proses aku membesarkan dia...
Kalau bed time story selain kisah2 nabi ada jugak kisah2 haiwa lain...sebelum tido memang aku ceritakan cuma Dania ni masa kecik terlebih bijak ( bukan nak puji anak sendiri) bila part haiwan contohnya Buaya berkata2..dia x nak suara kita...dia nak kita lakonkan suara sama macam suara buaya tu...korang faham x? terrible jugak...tp pandai2 la buatkan...kalau x confirm meroyan...
If korang la...apa bedtime story korang ceritakan kat anak2 especially time nak tido?

Jom share


11 comments:

  1. Upin hahahhahha Qi minat upin...so galakkan dia tgk video pelajaran dari upin dan mcm2 lg...kadang2 play video alif ba ta...tu je la...nak cerita sejarah nabi pun sekarang Qi dia x pair attention sgt...mungkin kecik lg kan...so nanti nak beli la buku sirah nabi.

    ReplyDelete
  2. masa kecik kecik kalau tengok ni melopong mulut kak oiii... #ehh...mama long tengok ash dah jadi spiderman...hew hew hew...

    ReplyDelete
  3. Salam, hahaha gigih lah kau kak nk kena olah suara supaya jd mcm buaya, mcm kancil dan lain2..haha xpe2, untuk anak kan (n_n)

    ReplyDelete
  4. dulu masa kecik suka tengok slot hikayat sang kancil ni..ada moral story :)

    ReplyDelete
  5. suka tengok cerita ni masa kecik2.. best..

    ReplyDelete
  6. Entri sis suria ni teringat saya kisah Baby Day Out. Yang maid dier selalu bacakan buku untuk baby. Lepas tu baby ni kena culik dengan penjahat. Sepanjang penculikan tu, baby ni akan jumpa dengan keadaan seperti buku yang dibaca oleh maid nya..hihi

    ReplyDelete
  7. dulu masa aiman takde adik mmg bedtime storykan dia..biasanya buku cerita yg kami beli la..setiap cerita mesti ada teladannya..sejak dh ada adik ni,dia pun dh pandai baca,bacalah sendiri.hehe..

    ReplyDelete
  8. kalau emir memang nak tengok upin ipin jer la akak.. hehehe

    ReplyDelete
  9. Sama la dengan anak-anak saya. Kalau bacakan buku untul diaorang, sibuk berebut pilih..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah