Thursday, December 11, 2014

Dania Di Pusat Sains Negara Part 1

Awal cuti persekolahan hari tu kan aku bawak Dania turun KL...hajat hati nak bawak pi Kidzania..tp pack kan masa tu peak time...so tukar plan pi Pusat Sains Negara...ok la dia setuju dan happy..kami pergi kul 10am dan memang out of expected la..ingat xde ramai yang pergi...ramai jugak rupanya...wah best ni jadi tumpuan...parking punya la jauh dan terpaksa menapak ke Pusat Sains Negara tu...giler pagi2 subuh kot diorang ni pi sana...

*amaran...entry khas untuk Dania ni ada banyak part...harap bersabar korang baca hingga part akhir...

muka ada happy dapat masuk Pusat Sains Negara

Nampak tak ramai yang masuk...


ooo rupanya ada akuarium kat depan pintu utama...masa ni penyelam tu tgh bagi ikan makan...amik gambar jap la..


sporting plak brader tu amik gambar


memang memberi kerjasama la...hehehe...


mula2 masuk dah jumpa benda ni...aku pun x tau kaedahnya sebab x focus


Gelung Tesla


Dah kenapa plak lidah tu terkeluar...


Gambar banyak sangat...banyak tempat persinggahan.....kalau x memang bosan la...Pada aku la kan...patutnya semua perlatan dalam Pusat Sains ni harus diselenggara la...sebab kebanyakkan dah rosak...x dapat pengunjung yang betul2 datang untuk menimba ilmu guna peralatan tu...banyak yang dah rosak sebab ye la yang datang ni kanak2...ada tu aku nampak selamba ke duk tendang2 benda alah tu...macam mana x rosak..mak ayah masing2 diam je tgok...x bleh la macam tu kan...benda ni dan segala peralatan dalam tu khazanah negara...apa mplak nanti kalau pelancong asing nampak...lagi satu kena ada ramai pekerja yang memantau kat dalam tu..so xde la budak2 main belasah je bila nak gunakan peralatan tu kan...kesian kat anak2 yang betul2 minat Sains nak explore...Lagipun tempat ni ada dalam list tempat wajib dilawat di KL kan...

BERSAMBUNG.......

18 comments:

  1. Eh yg org jelir lidah tu baru ada ke? X pernah nampak pun.

    ReplyDelete
  2. Teringin nak pergi , tapi entah bilalah nampak gayanya. Hahaha.

    ReplyDelete
  3. ye la..patutnya kena la selenggara dengan baik.ganas nya siap tendang2..mak pak tu pikir bukan harta benda diaorang kot..sebab tu biar e..heheh

    ReplyDelete
  4. ha ah..
    macam banyak yang agak rosak..
    ni tempat fevret anak -anak saya ni!

    anak kawan saya ..http://o-mulan.blogspot.com/2014/12/3-minggu-lepas-yang-padat.html ada menyelam kat sana hari tu..

    ReplyDelete
  5. Sayang banyak gambar kalau tak abadikan SA.
    Buat grid satu kotak letaklah 6-8 keping gambar.
    Puas sikit kakak tengok Dania punya aktiviti jenjalan tu:)

    ReplyDelete
  6. Falsya tunggu mek besau skit baru leh terjah pusat sains..agaknye time tuh bende2 dlm tuh dh hancur gamaknye kalau management duk wat xtau je ngan alat dlm tuh..

    ReplyDelete
  7. Bestnya Dania jalan2 cuti sekolah ..Ok jugak jalan2 kat Pusat Sains negara..Dapat tambah ilmu..Tak gitu cayang ??

    ReplyDelete
  8. Betul tue akak..pttnya ibubapa jgn la tengok jer anak buat mcm tue.kena la tegur.. takut nanti membawa sampai ke besar.. jadi vandalisme pulak...

    ReplyDelete
  9. bestnya dania..cuti sekolah terisi..:)

    ReplyDelete
  10. Ada lagi sculpture terjelir lidah tu ye? Antik sangat dah tu. Masa saya sekolah dolu2 pun display ni dah ada.

    ReplyDelete
  11. rasanya dulu xde akuarium tu... nak kena pergi lg ni. hee....

    ReplyDelete
  12. wah, menarik tempat ni.. kena take note ni, setahun dua lagi boleh saya usahakan bawa anak-anak ke sini...harapnya akan akan penambah baikan yang dibuat utk tempat ni kan.. kalau kita warganegara pun rasa ada yang patut dibaiki,lagilah para pelancong yang datang...

    ReplyDelete
  13. Tak berubah-ubah patung jelir lidah tu. Dari dulu lagi dah ada situ.

    ReplyDelete
  14. memang patut diselenggarakan..kalau dah rosak yang datang tu tak dapat nak explore sesuatu kan.

    ReplyDelete
  15. eh kenapa patung tu jelir lidah?

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah