Saturday, December 20, 2014

Dania Di Kidzania Part 1

Hi korang...seperti yang aku janjikan ari tu..meh kita explore bersama2 Dania ke Kidzania...s..Dania antara yang paling seronok bila impian jadi kenyataan la kan...so aku citer step by step ye...
untuk musim cuit sekolah tiket macam biasa akan mahal Giler....Kalau cuti2 biasa harga kembali normal...korang check kat website nanti ye...so untuk musim cuti sekolah adlah dinasihatkan agar korang yang nak bawak anak2 explore ke sini beli tiket Online...atau beli tiket sehari sebelum masuk Kidzania...bukan x boleh beli walkin..boleh aje tp akan beratur panjang....time untuk masuk ada 2 sessi semasa cuti sekolah ni iaitu 10am-3.00pm dan 3pm -9.00 pm..korang pandai2 la nak amik sessi yang mana sebab bayaran adalah sama...children from the age of 4 to 14 will spend their time wisely in an indoor entertainment and educational theme park which caters to the ever-curious minds of children.

Kanak2 RM75

Dewasa RM38

For me this is a good apportunity for kids to explore the real working life...


Korang di kehendaki membeli tiket di Kidzania International Airport....


masa ni memang x sesak la..sebab baru pukul 9.45am...beratur untuk amik tag..mak bapak pun kena pakai...


Dania tunjuk skit tag tu....haaa...dah macam power rangers dah...sorry gambar gegar...


Sebelum masuk kita kasik pose dulu...Get Ready for A Better World katanya.....


Beratur untuk check bag ye...sapa2 nak simpan bag boleh..ada tempat disediakan ..x tanya plak berapa bayaran...


Kitorng kena naik tingkat 5 dan akhirnya sampai....


Amik mood dulu kakak....


Jangan lupa amik boarding pass dulu...dalam tu ada plan untuk explore semua yang ada dalam Kidzania....


sebelum memulakan pekerjaan Dania kena pi cash kan cheque berjumlah RM50 di CIMB Bank...ibu bapa adalah dilarang masuk kerana diorang nak anak2 feel sendiri berurusan dengan bank...Dania steady je...


Tak sabar nak cash cheque ni..ada gak ibubapa x faham arahan....x leh masuk...tp dia masuk jugak..macam mana nak bagi anak berdikari ni kan...


yeay...nak sampai turn dah..


Anak aku ni macam dah besar sgt, compare yang yg lain2 tu....

Haaa...begitulah kisahnya Dania di permulaan cerita ye...dia sangat2 teruja dan tugas pertama iaitu tukar cheque kat bank dah selesai...bila tanya...how u feel sayang..dia jawab ok...seronok...ini pengalaman pertama kakak...hehehe...nampaknya ada sambungan lagi....mama ada kerja ni...

Jumpa lagi next entry untuk pengalaman pertama Dania di Stabilo Art Craft, kat sini Dania kena bayar RM7 untuk belajar di kelas art...dalam ni kalau tempat2 anak2 korang nak belajar macam kelas2 atau university, kena bayar guna duit Kidzo yg dah cashkan kat CIMB tadi...korang kena bijak...explore tempat2 yang anak2 boleh dapat salary...mcm aku mula2 ikut apa yang Dania suka...silap rupanya..takpe..first time masuk kan...

Kita sambung next entry ye....


10 comments:

  1. Wah bestnye..x sabar tunggu sambungan..

    ReplyDelete
  2. Dashat gak kidzania ni..semua mcm real. Nak tunggu my 4 y.o besar sikit baru leh enjoy. skrg asik nk berkepitttt aje

    Jemputlah ke blog saya #projek2ribu

    ReplyDelete
  3. Wow...mengujakan..
    Kalau budak kecik x benefit sangat saya rasa.
    Entah dia faham ke tidak kalau baru 4 tawun.

    ReplyDelete
  4. Salam, huaaaaa best gileeeee siap ade bank bagaiii..kecik2 dh tau cashkan cheque camne, sy ni dah kerja baru tau feel cash kan tu camne, hahaha :p harga even mahal tp sgt3 okay sbb nk bg budak2 confident sikit dlm ni kan..bestnye :D rasa mcm nak kerja kt dalam tu lah, mesti comel layan budak2 semua..haha ;D

    ReplyDelete
  5. mahal gak harga tiket tapi berbaloi la macam2 boleh belajar dalam tu..

    ReplyDelete
  6. baguslah macam ni anak anak dapat belajar berdikari gitu :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah