Friday, June 28, 2013

Cara mengatasi anak sembelit..

Anak-anak korang sure pernah alami masalah ni kan...tp ada jalan penyelesaiannya...

Klik utk baca dengan jelas...

Masalah ni jatuh pada si kembar Aressa..dh beberapa bulan dia mengalami masalah susah buang air besar..sampai terpaksa masukkan ubat punggung..sebenarnya bukan lah sembelit..dia x tahu macam mana nak meneran..tiap kali nak buabg air besar dia akan tarik nafas...kepit dua2 kaki...menggigil2 dia nk buang...berpeluh2...dh banyak kali jumpa doctor cuma doctor akan bagi ubat yang sama...menurut doctor Aressa fobia...korang tgok la gambar tu...sebelum ni dia rupanya pernah sembelit...dia teran sampai terluka...sebab tu dia macam fobia.. najis dia x keras sebenarnya...lembut jer...tp dia takut...x tau la nk selesaikan masalah Aressa ni...korang ada idea? X kan asyik nak masuk ubat punggung kan?

posted from Bloggeroid


10 comments:

  1. anak akak pun ada masalah camni..ubat punggung (prime enema)tu x elok jugak doc ckp..nnt dia punya tut..malas nak kemut..nak kena tolong jer..baik amik syrup duphalac(untuk lembutkan najis).kat tempat luka tu..sapukan cream vit e pun boleh..:)

    ReplyDelete
  2. mmg kesian..anak akak dl pun alamai masalah yg sama

    ReplyDelete
  3. Yup...jgn selalu sgt guna ubat enema tu, kalau najis nya tak keras...Gunakan kalau dah >3 days tak berak ...

    Maybe boleh galakkan dia berak dgn belikan set potty training tu...cuba tgk kat Toys R Us...or IKEA..

    ReplyDelete
  4. anak sy setakat ni xde mslh sembelit, kuat uk uk adalah :)

    ReplyDelete
  5. citer pasal part meneran ni...ekekeke... ada satu confession nak cakap.. ai x pandai meneran ek kak... oopss terlebey sudah... so... doa2 jer la, supaya x caesar bila bersalin..kena belajar teknik2 meneran dah sekarang ni...wakakaka.... perkara itu yang merisaukan betterhalf sekarang ni... :P

    ReplyDelete
  6. sian kan
    pernah tgk anak sedara sembelit.siap sampai kena sumbat ubat lagi kat dubur.nangis2 dia

    *akak nanti saya bg alamat ye :)

    ReplyDelete
  7. Baby farah so far tak pernah kena sembelit lg.. ermm mybe aressa tak sesuai susu kot..or kurang minum air..

    ReplyDelete
  8. siannya... susah hati juga kalau mcm ni...

    ReplyDelete
  9. Kesiannya.... kasi makan pisang ke buah buahan atau tukar susu....Tak sesuai kot susu tu

    ReplyDelete
  10. erkkk masa KhaNish kecik2 dulu pernah kena mcm ni
    tapi kasii dia minum Gripe water.. untuk kembung perut pn boleh minum..
    nway thx for sharing SA

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah