Saturday, May 2, 2015

Jakarta Trip 2015 > Random Photo Old Town Jakarta

Hi korang...Selamat hari Sabtu...hehehe...macam mana cuti korang? mesti menarik kan...aku kat Seremban layan Dania dan my parent je...Qhaira dah balik Ipoh...adik2 yang lain x balik...so this week habiskan masa dengan diorang je nampaknya....kat rumah internet memang xde..lom subscribe lagi....nak harap broadband memang line Maxis macam haram kat sini...x tau la bila pihak Maxis nak bagi line yang betul2 konsisten..line hp pun hanya Celcom je yang full bar...

ok sebelum tu meh aku citer sikit trip backpackers aku ke Jakarta...meh kita tengok random photo yang sempat aku amik di persekitaran Pekan Lama Jakarta...


Rata2 mana2 destinasi di Indonesia memang peniaga akan meniaga ikut kaedah kereta sorong macam ni..aku x tau specific nama perniagaan jenis macam ni kat sini...nak bertanya aku agak berhati2 sebab aku baru lagi masa ni sampai Jakarta so pesanan Abah memang aku ingat...bila kat tempat orang boleh bertanya kalau kita yakin kita dapat jawapan yang jujur...takut kita ditipu...so...berpegangkan kata2 nasihat abah...aku cuma snap je gambar...x de pun aku jadi reporter x bergaji pi Tanya diorang...elaborate sendiri sudah....



Bakso dan lain2 makanan yang x sempat aku explore...mesti sedap...



ramai remaja2 di area dataran kota lama ni...



Museum Kesenian di kota lama Jakarta kalau x silap...maaf aku banyak dah x ingat...ini la masalah kalau banyak gambar dan lambat habis kan entry...tp nak buat jugak sebab nak share dalam blog..



Restaurant / Kopitiam yang sangat2 klasik serta santai...best kalau lepak petang2..sayangnya waktu ni hujan pulak... Djakarte mungkin nama restoran atau nama lama Jakarta sebelum di komersilkan...



Ramai jugak peniaga menjual merchandise atau cenderahati dan tshirt di jalanan..macam t-shirt kat atas ni kan...diorang susun atas jalanraya je...macam2 kaler dan corak..pilih je mana berkenan di hati....tp aku x beli...nama pun backpackers..



di satu sudut ada di pamerkan kereta2 antic...Nampak bangunan di belakang tu...bangunan lama yang telah di cat semula...rasa macam zaman2 jajahan inggeris plak...buat photoshoot lawa ni...boleh plak aku x amik gambar sendiri sebab monopod tinggal kat Guest House. Macam mana nak jadi pelancong backpackers tegar ni...



di satu sudut lain plak..aku tgok jalanraya agak sesak...knowing Jakarta yang memang sesak dan jammed atau macet sepanjang masa...kena lebih berhati2 kalau nak melintas...sepanjang trip ni aku memang sangat2 berhati2..semangat memang penting...pokok pangkal kena berani mencabar diri sendiri...



Antara bangunan yang dijadikan pejabat kerajaan dan jugak museum



Peniaga yang menjual minuman



Museum Mandiri...ini x sempat explore sebab x cukup masa..masa banyak habis dalam macet...kerugian di situ dan lepas ni kalau pergi lagi kena plan betul2 dan x leh main terjah...ye la trip ni kat hanya starter trip untuk aku...trip mencabar keberanian as a backpacker...next trip to Jakarta ni aku akan pastikan aku sempat emlawat Museum Mandiri ni....I will...

Ada lagi ke trip Jakarta ni...insyaallah...ada rezeki lebih aku akan pergi lagi...maybe kali ni pergi bawak anak dara aku tu....maybe boleh bawak mak ngan abah...who knows kan....kat Kota Lama Jakarta ni ada satu lagi entry aku nak share...lepas tu aku nak share ngan korang aktiviti seterusnya waktu malam....

till then see you next entry...

13 comments:

  1. hmm cuti semalam tak p mana pun kak..laki Fida keja...sekarang ni tengah himpun duit..sebab teringin sgt nak p bandung next year..

    ReplyDelete
  2. nak juga rasa jejak kaki kat sana..

    ReplyDelete
  3. tgh kumpul duit ni, nk menyoping kat sana ;)

    ReplyDelete
  4. wahhhh.. jakarta memang femes dengan jammed dia eh? macam kat india juga la kan... serabut kepala tengok jammed2 ni.. hmm.. tapi tempat dia nampak lawa...

    saya akan ingat nasihat tu juga :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn serabut2 kak amy. tak pergi lagi dh serabut ahhahaa

      Delete
  5. fuh dasyatlah backpackers..klu negara sendiri ni lain..negara org..perempuan pulak memang kena extra care la kan

    ReplyDelete
  6. Cantik jugak permandangan bangunan kat sana :)

    ReplyDelete
  7. best kan dapat tengok tempat orang.. ;)

    ReplyDelete
  8. menarik jugak bandar mereka ya..

    ReplyDelete
  9. wow bestnyaaaa! teringin nak pergi one fine day

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah