Wednesday, May 6, 2015

Daging Halia Capsicum Brocolli Resepi Campak2 Suriaamanda

Hi korang....dah lunch? Meh nak citer bekal semalam...ni aku masak untuk lunch semalam..baru gaji bwk bekal? Apa ada hal...aku hari2 pun bawak bkl apa...jimat pun jimat...bersih pun bersih 

Ni x tau nk letak nama masakan apa...bahan2 aku main lempar2 campak2 menari tanggo je masak...daging aku hiris nipis campur bhgian hati skit...rupanya terbeli hati lamb...ah...lantak ko di situ...kat rumah baru perasan...



Bahan2

1. Daging
2. Bwg kecik 2 biji
3. Bawang putih 4 biji
4. Cili api Ikut suka nak pedas mana
5. Halia seinci
6. Capsicum merah dan hijau
7. Brocolli
8. Sos tiram

Bahan 2-5 tumbuk lumat

Cara2..

1. Goreng  Daging dgn sedikit minyak...api perlahan...biar nampak empuk dan dia kuatkan jus skit Then keluarkan

2. Masukkan sesudu minyak untuk tumis bahan yg ditumbuk
3. Masukkan sos tiram...
4. Tumis hingga naik bau baru masukkan daging
5. Mesrakan daging dgn bahan tumis..
6. Masukkan hirisan capsicum dan brocolli
7. Gaul2 kan...perasakan garam..jgn byk sgtsbb sos tiram dah masin
8. Tutup api dan sedia di hidang

Sedap mkn dgn nasi panas2...

Selamat Mencuba....



28 comments:

  1. hmm.daging goreng hati campak..sedap tak nama dia kak..

    ReplyDelete
  2. kalau pandai masak, main campak2 pun makanan jadi sedap..cek ni T_T huhu

    ReplyDelete
  3. yg campak tuh la yg sedap sebenarnye..hehe..falsya penah seminggu bawak bekal gie opis..terasa la jugak..terasa dari segi duit xbyk kuau..hehe

    ReplyDelete
  4. Masak main campak2 tu yg sedap kak..

    ReplyDelete
  5. Kakak ni SA kalau brokoli sayur air pun suka apa lagi kalau buat macam ni..
    Mestilah sedap:)

    ReplyDelete
  6. Wahhh sedapnyaaa SA!! faveret ni!

    ReplyDelete
  7. Paling suka makan brokoli, husband pon suka. lepas ni memang boleh try buat. Hehehehe Thanks share resepi :)

    ReplyDelete
  8. nampak senang jek, kte amek resepi akak eh, utk lauk bekal akan datang. hihi :)

    ReplyDelete
  9. sedap ... mmg sedap klu daging letak halia byk2 ... hmmm

    ReplyDelete
  10. nampak senang boleh cuba ni SA tapi minggu ni closed kitchen coz byk nau food review la

    ReplyDelete
  11. Campak² pun sedap..2 in 1 menu ni..senang masak satu menu siap ada sayur :)

    ReplyDelete
  12. amboi resepi campak2 pon nampak sedap tau.... kak SA, kita dtg follow yer :D salam sayang dari aisya EFG :D

    ReplyDelete
  13. campak2 pon still nmpak sedap..nyummm nyummm..

    ReplyDelete
  14. menu campak2 ni yang selalunya sedap kak..heheh..zaman sekarang ni memang kena berjimat cermat..kos belanja tinggi sangat lagipun masak sendiri terjamin kebersihannya kan.. :)

    ReplyDelete
  15. kalau en. suami ai ada, mulalah menggedik mintak hb masakkan.. tapi kalau dia takde, reti pulak tu nak berdikari.. kihkihkih..

    ReplyDelete
  16. Sedapnyer klau mkn nasi pnas2 ni..

    ReplyDelete
  17. kekadang resepi campak2 nih laa yang menambahkan selera kita..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah