Tuesday, May 3, 2016

Semuanya berbuah menjadi-jadi

Hi Korang....
Masih mood bercuti..Bila dh ada Kat rumah Seremban ni memang takde idea nak update blog la...lepak..kemas rumah..masak..lepak...masak...pas tu lepak lagi...hahaha...hari- hari aku ditemani rancangan tv dan jugak kesejukkan suasana sebab sepanjang bercuti hujan tak henti- henti. Alhamdulillah bagus hujan turun..at least air empangan bertambah dan takde masalah air in the future...semoga musim panas berlalu pergi...so..tak ke mana..tak tau nak citer apa..meh la citer lagi tanaman aku yang dah pun membuahkan hasil...dengarnya abah guna baja baru..sebab tu subur..bila tanya baja apa x jawab plak...hehehehe...ingat nak kongsi ngan korang...


bendi lebat berbuah...


anak dara aku nak petik bunga tu...sib baik perasan..kalau tak..sure rosal putik bendi 


pokok limau kasturi ni kecik je tau...tak tinggi pun tapi dah berbuah...


pokok cili yang sebelah lain plak..yg dalam pasu pun dah berbuah lebat..


geram rasa nak petik je...


last week hujan tak henti so tak yah siram...sepanjang hari hujan. Jimat air skit..walau bumi Seremban hujan..tempat lain dengarnya tak hujan especially area Kedah, Penang dan Perlis...semua dah mula buat solat hajat di daerah masing- masing kan...simpati aku buat mereka..dengarnya di Kelantan pun dah lama tak turun hujan...sungai Golok pun dah surut betul airnya...

Jom sama- sama tadahkan doa, buat solat hajat mohon hujan dari allah s.w.t

Semoga Al- nino berterusan pergi tinggalkan kita...amin...

7 comments:

  1. sekarang ni macam asyik hujan je. Alhamdulillah moga semuanya kembali pulih. panas panas memang tak selesa. semua tempat kering tapi kalau hujan je takut banjir pulak T_T

    ReplyDelete
  2. mmg suka kalo tgk tanaman hasil tanam sendiri membuahkan hasil..seronok tu lain mcm kan

    ReplyDelete
  3. Seronoknya tengok tanaman menjadi... tanaman kami di belakang rumah, kering mati...tak bersiram he he hee... disalahkan musim kemarau!

    ReplyDelete
  4. itulah seronoknya berbakti pada tanah... subur menghijau semuanya

    ReplyDelete
  5. Subur btl.rindu plak nak brtanam2 ni tunggula da blik kat kuartes nnt

    ReplyDelete
  6. ya Allah subur betui .. pokok2 abah aku kat kedah matis emuanye sbb cuaca panas sgt ... abah aku ckp tak larat nk jirus byk kali ... syg sgt

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah