Monday, May 30, 2016

Kuasa Dan Beban Ringgit


Hi korang...
Perasan Tak?kalau shopping barang dapur Dan keperluan rumah sekarang memang boleh naikkan darah...kan?compare 10 tahun dulu..penuh satu troli baru cecah RM200..semalam aku shopping barang dapur x penuh pun troli dh RM200 lebih..nak kata apa kan..keperluan memang kena beli..tak beli kang semua tak makan plak..
Beras kena beli
Telur Dan Ikan bilis pun Mahal
Sardine setin pun Mahal
Sabun basuh baju pun nak kena beli..
Minyak masak kena beli
Lauk pauk pun kena beli..
Takkan nak Makan megi je..takkan nak Makan ayam je kan?sayur pun boleh Tahan Mahal Sekarang..tanam sayur sendiri pun Sama je..takkan nak Makan sayur tu je kan...Haih..makin terasa dengan peningkatan taraf hidup Ni..bila la ekonomi negara Kita nak pulih kembali...belum cerita bil elektrik ngan bil air lagi tu..
Pening oii..pening....



10 comments:

  1. betul kak...semua mahal dah..pempes lagi ;)

    ReplyDelete
  2. betul tu kak. I ni ada 4adult dengan 2 kids. so beras memang 2 pack sebulan. groceries almost rm300. lauk basah pun sama T_T

    maggie pun mahal skrg T_T kekadang rm4+ je. ada sekali tu RM 5+. sesuka hati naik turun.

    ReplyDelete
  3. btul tu...xbyk brg bole bli..smua dh naik rege ngan gst lg

    ReplyDelete
  4. btl kak... sbb tu kalu ada offer kene tgk elo2 gk... kadang offer tp harga sama je
    skrg sume dh mahal... apa yg membantu ntah gst tuh

    ReplyDelete
  5. Itulah SA kalau tanam sayur sekalipun tak kan nak makan sayur aje kan
    Beras dan lauk kena beli. Dah tu nak rencahkan kena beli bawang bagai semua kan
    Entahla.... kelak anak kita lagilah macam mana agaknya.

    ReplyDelete
  6. hurm..smua mahal sekarang..huhu

    ReplyDelete
  7. serba serbi duit sekarang.. sampai melampau2 mahal..

    ReplyDelete
  8. betul tu..sy family kecik pun terasaa

    ReplyDelete
  9. betullah... sekarang serba serbi mahal. rakyat plak tokleh kata apa. kata sikit, kena. dah macam tahap terima aje.. RM50 sekejap aje habis. kalau dulu, rm10 tu rasa sekejap. sekarang ni Rm50 tu mcm takde apa dah..

    ReplyDelete
  10. Memang sakit hati.. Sha sampai terpaksa mencatu dan membuat perbandingan..
    Pasar basah lagi mahal.. Kalau bawa rm50 boleh beli barang untuk dua tiga hari je.. dulu2 tahan juga rm50 tu untuk seminggu.. makin tertekan rasanya..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah