Saturday, October 22, 2016

Belanjawan 2017...Apa Kata Korang?

Rezeki Untuk Penjawat Awam, Untuk Khidmat Bakti Anda...


Kata beliau sebagai menghargai khidmat bakti dan jasa mereka, sukacitanya saya mengumumkan .. #Bajet2017

Kedua: Pemberian Cuti Kuarantin kpd penjawat awam yg anaknya sakit & perlu dikuaratin menerusi cuti tanpa rekod sebanyak 5 hari




Ketiga: Kemudahan pembiayaan utk beli komputer diperluaskan meliputi pmbelian smartphone. Had pinjaman sehingga RM5k setiap 3 thn


Keempat: Kerajaan memutuskan bahawa had pinjaman pembelian motosikal akan dinaikkan drpd RM5k kpd RM10k




Kelima: Kelayakan pinjaman perumahan dinaikkan drpd serendah2 RM120k kpd RM200k, pinjaman paling tinggi drpd RM600k kpd RM750k


Keenam: Sebanynk 30k unit lg Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia akan disiapkan dgn harga jualan antara RM90k hingga ke RM300k dan cuti belajar dengan gaji penuh cmpur biasiswa kepada kumpulan pelaksana


Ketujuh: Pegawai contract of service & contract for service yg akan tamat pnghujung tahun ini, Kerajaan lanjutkan sekurang2 setahun lagi


Kelapan: Satu lapisan gred baru, gred 56 antara gred 54 & JUSA C diwujudkan bg pegawai perubatan pakar & pegawai pergigian pakar


Kesembilan: Kerajaan ambil keputusan melantik secara kontrak kumpulan pertama graduan perubatan,pergigian & farmasi selewat2 Dis 2016

9 comments:

  1. Bab smartphone je nampak. Haha! Pendek kata semuanya hutang...

    ReplyDelete
  2. Frankly to say..byk manfaat kpd penjawat awam :)

    ReplyDelete
  3. nak beli laptop pun boleh hutang..nampak tak permainan dia..hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang dah ada Pekeliling Pinjaman Komputer lama dah adalah Zatie :)

      Delete
    2. Nak Beli HP barulah... ha ha ha

      Delete
  4. mesti la bajet 2017 ni ada part kepada penjawat awam...sbb ini bajet kerajaan kepada rakyat ... selain kepada rakyat dan negara kpd penjawat awam mesti la masuk sekali ... takan nak masuk bab bajet syarikat swasta lain pulak kot dlm bajet ni. takan kerajaan nak paksa syarikat swasta memberi bonus RM500 kpd pekerja swasta ...korang nak ke ?? dah elok2 dpt bonus paling kurang 2 bln gaji dpt RM500 je ...jgn la asik mempertikaikan bajet ni byk memberi insentif kpd penjawat awam je..bajet yg lepas kerajaan juga telah membela nsb rakyat dengan menghadkan gaji minima... tu salah satu kerajaan cuba membela nasib rakya.... kita sebagai rakyat yg berpendidikan kena berfikir logik. jgn nampak satu mende tapi taknampak impak yg lain.

    aku sgt bersyukur dan berterima kasih kepada JPA, cuepacs dan kerajaan utk cuti kuarantin tersebut. aku juga berharap pihak majikan syarikat swasta juga dapat memberi kelebihan kepada ibu bapa yang mempunyai anak yang sakit dan perlu dikuarantin.

    ReplyDelete
  5. Bila dah x kje ni, kalau nak dgr bab2 bajet ni pun tak feel je.
    Maklumlah, rsa mcm xde apa2 keistimewaan je.. 😞😞😞

    ReplyDelete
  6. untung penjawat awam sebab ada keistimewaannya tersendiri..

    ReplyDelete
  7. Untunglah siapa yang kerja kerajaan.. Orang swasta? Huhuhu

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah