Thursday, October 13, 2016

Baik Korang Ngaku Korang Yang Mana..


Hi korang..
Hari ni aku nak share pasal siang ikan ni ha...ye..aku tau aku dh tertinggal LRT..benda ni dah viral lama..tp aku nak share gak..nak gak tau readers dan followers blog aku ni jenis macam mana..
Ok..aku kan..kalau siang ikan jenis yang no 3..tp pernah gak jumpa kawan2 aku buat yg no 4...alaaaaa...kesiannya sampai hilang kepala ikan tu..ekor pun kontot je..aku dari muda2 ( macam tua sangat) dulu kan..memang belajar siang ikan dengan Abah..kalau x ok kena ketuk jari tau..haaa jangan main2..Pak Zain memang titik beratkan hal2 dapur kat anak2 pompuan dia..malu weh kalau masak kat umah mertua siang ikan mcm tu ha..sampai hilang kepala ikan..samada kena bahan di belakang atau kena bahan depan2...kena bahan belakang ok lagi korang tak tau..kalau berdepan confirm malu weh...siap hari bulan jarang2 jejak kaki umah mertua..
Pada firasat aku la..setelah aku fikir2 balik..bab kerja2 dapur ni perlu diajar waktu anak kita masih kecil..persediaan bila diorang dh besar kan..pernah gak terjumpa dan ramai sebenarnya anak-anak zaman sekarang yang tak tau bab2 dapur...potong sayur, potong bawang semua tak reti..aku dulu masa umur 7 tahun dah kena ajar dah..sebab apa..mak kerja..aku akak yg sulung..balik sekolah aku la yg masak..aku la yg basuh baju..aku la yg jaga adik...sebab tu aku xde masalah bab kemahiran rumahtangga ni..cuma part rumah je ada tangga x complete..wakakakkaa...

See ya next entry...


28 comments:

  1. I am no.2. But now husband selalu suruh orang pasar siangkan jadi ikan selalu no.1.

    ReplyDelete
  2. saya ikut jenis ikan.. kalau iakn selayang @sardin ni. cara saya x derk dalam gambar tu.. saya buang pp ikan tu.. ikut mak saya.. huhu. kalau ikan lain, saya suka siang mcm no 1

    ReplyDelete
  3. Sally nombor satu kak...sebabnya Sally tak suka tgk ikan tak cantik..LOL!

    ReplyDelete
  4. no 3 .. entah kenapa ... aku tak suka hat toreh perut je t tak buang montot ikan tu hehehe

    ReplyDelete
  5. Kita num 1...
    Hahahha...
    Tpi yg num 4 tu sadis gila

    ReplyDelete
  6. AM biasa yang no 1 dan 2 je..no 4 memang jauh sekali nak buat..
    kalau ikan buat goreng mesti ada kepala dan goreng bagi warna emas dan makan panas2..sedapnya..

    Posting terbaru AM
    Rumah Idaman : Cat Pintu Utama dan Pintu Bilik


    Ikhlas dari
    AlongMisuari.com

    ReplyDelete
  7. hee~ kite pon nombor 3.. sebab tak suka moncong ikan tu terjojol gitu.. kengkadang ade lidah.. haish.. tak boleh nak telan rasa..

    ReplyDelete
  8. Saya yang no2 tapi ada tambahan sikit, ekor tue potong mcm no 4.. hehehe

    ReplyDelete
  9. No 1 tapi ekor kasi putus sbb makan minyak masa menggoreng..hihiii! part nak masak berkuah atau kari, SB guna No4, tapi kna tengok jugak jenis ikan apa. Anak2 tak nak tengok ada kepala ikan dalam sup kecuali kalau di masak asam pedas..

    ReplyDelete
  10. saya no 2 kot..kdg2 boleh jd 4 T_T
    haha..selalu mintak hsuband je yg siang2 ni..dia lg terer sbb pernah keje kat pasar..hehe

    ReplyDelete
  11. kita yang no.2 mesti ikan tu jadi camtu bila siang sendiri... kalau siang kat kedai kemain cantik lagi ek

    ReplyDelete
  12. emm tak pernah siang ikan lagi hehehehe

    ReplyDelete
  13. semua pernah buat
    tp yang paling kerap no. 1

    ReplyDelete
  14. Saya selalu siang no 3. Dulu mak ajar pot ong malur. Hihihi. Yg no 4 tak sampai ati pulak nak makannye. Hihihi

    Jemput singgah:-
    mamysazu-lara.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. haaa. gamabr tak keluar, tataw yg mne satu . tapi lela tak suka siang akan. baik bgi potong ayam lela sanggup dari siang ikan

    ReplyDelete
  16. Kita no 3, sbb mak mertua pesan,kata nya ikan tak gosok gigi..

    ReplyDelete
  17. Kita no 3, sbb mak mertua kita pesan, katanya ikan tak gosok gigi...😄

    ReplyDelete
  18. Siqah no 1 kak :D Tapi kadang2 terjadi jugak macam no 2. Haha, Terlajak siang namanya. haha

    ReplyDelete
  19. MD siang ikan stail no. 2 part kepala tapi part ekor no. 3..

    ReplyDelete
  20. kite klu siang ikan stail no 1 kak....hihi

    ReplyDelete
  21. Mrs. A jenis no. 3 tapi ekornya jenis no 4.
    Tapi pernahlah masa pregnant dulu jadi no 1 sebab takut anak sumbing ngeh!ngeh!ngeh!
    [walhal takde kena mengena pun]

    ReplyDelete
  22. Sebelum kawen mmng fobia nk siang ikan. Sebab blh jd mcm no.3/4 tu.
    Tp bila dh kawen alhamdulillah hat no.1 tu. Tp tgk pd kdaan ikn.

    ReplyDelete
  23. Kalau ikan dalam kdaan masih segar elok, maka jd la seperti no.1.
    Tp klau sebaliknya, mmng blh jd no.3 kut. Heee

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah