Monday, October 10, 2016

First Time Makan Sambal Belacan Madu Dari Perlis

Hi korang..

Pernah makan Sambal Belacan Madu? Betul ke ada madu..entah la..aku tak rasa plak part mana yang ada madu..aku rasa sambal belacan biasa je..serius tapi memang sedap giler la...Adik aku balik rumah mertua dia kat Perlis..so aku kirim beli belacan..aku memang suka je kirim belacan kat dia..last time pergi beli gak la belacan tapi hat yang macam batu bata besarnya tu..blom habih pun lagi...ni dah dapat plak Belacan Madu...ke memang nama dia jer belacan madu...


Beli 10 ketul terus...buat stok...


tadaaaaa....adik aku cakap yang hang pi bakaq belacan tu buat apa..tak payah bakaq terus tumbuk ja...
laaa mana cheq tau x habaq awai2...


Cili api + Cili besar + suku belacan aku pi bakar


nak kasi hancur cili api tu letak garam kasar skit..sikit je kang banyak sangat masin sambal belacan korang


yeay dah tumbuk lumat dah..pedas nak mati...hahaha..tak pedas tak sedap la kan...


ni dah siap perah dengan limau kasturi..letak air panas sikit...sedap weh...terbaik la belacan ni..terasa udang segar dia...

Belacan ni kena simpan dalam peti sejuk katanya...
Kalau simpan kat luar nanti cepat rosak..katanya la...aku bawak 4 ketul balik rumah sewa...abih la semua makanan aku letak belacan satgi..hahahaha...rajin la nampaknya aku buat sambalaa belacan...kena cari ulam la macam ni.....alahai ada yang tanya kat mana nak beli...aku tak jual la sayang2 semua...nanti la kalau adik aku balik Perlis lagi aku kirim beli banyak2...nanti aku open order na?

16 comments:

  1. Kirim sambal belacan yang sis buat pun blh juga.. Hihihi gurau je. Nampak sedap sambal belacan sis. Kalau masak sambal tumis letak belacan pun perghhh.. Masakan wangi dan sedap!

    ReplyDelete
  2. perghhh... meletup sis makan dgn nasi tu... harus byk kali tambah... hehe

    ReplyDelete
  3. nampak sedap..kita baru tau ada sambal belacan madu...

    ReplyDelete
  4. mcm sdp je tp akak x leh mkn belacan..huhu

    ReplyDelete
  5. aii nie yg kecur ayak liur nie hee:) nmpk sedap! btw, sy dah follow sini..

    http://hyheejabs.blogspot.com/

    ReplyDelete
  6. jenama belacan tuh kot namanya jenama madu...

    mmg ptt simpan dlm peti ais tuh kak sbb nampak mcm lembab mcm moist gitu belacan nya...

    ReplyDelete
  7. nieyl singgah pagi...
    tak pernag try lagi ni...

    ReplyDelete
  8. sambal belacan ganding pulak dengan ulam2an, mau bertambah2 nasi nanti

    ReplyDelete
  9. Alamak, sedap je nampak.. Nnti bila2 adik SA balik Perlis lagi jgn lupa kirim banyak2.. Nnti MD order ngan SA lak..^_^

    ReplyDelete
  10. perghhh..sambal belacan madu..yang ni pun pertama kali jugak kite dengar..hihihi

    ReplyDelete
  11. saya suka belacan tak kisah dr mana. Tapi mak saya suka yang melaka puye

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah