Thursday, October 6, 2016

Apabila Sel- Sel Otak Sedang Berhubung...

Aku : Dida buat apa tu?

Qhaira : Hangan acau..ampak tak oyang ngah asyak nih...( jangan kacau, nampak tak orang tengah masak ni)

Aku : Dida masak apa tu?

Qhaira : Hish...ama ni....Dida asyak la...ama apar tak? nak amam? ( Hish mama ni..Dida masak la..mama lapar tak, nak makan?

Aku: oooo Dida masak apa..mama lapar la..

Qhaira : Dida asyak holo.... ( Dida masak tolo)

Aku : ooo..pandai ke Dida masak telur?

Qhaira : andai la..Dida mesti la andai...Dida dah esyar....jap eh...Dida asyak hagi ama matan...( pandai la..Dida mesti la pandai,Dida dah besar, kejap eh..Dida masak bagi mama  makan....

Tu dia....budak umur blom sampai 3 tahun walau pelat...susunan ayat teratur je....membebel jer mulut dia...nak plak mami dia belikan set dapur ni lengkap dengan perkakas memasak...seronok la dia duk main masak- masak....kalau kembar ada ni...memang bukan perkakas tu je..siap bawang atuk kat dapur pun diorang amik buat main masak- masak...


tengok la tu gayanya tu...macam pro je..


bukan main lagi zaman sekarang kan...mainan siap ngan dapur sekali...


lamanya Dida masak...


the best part set dapur ni siap ada bunyi masakan tgh mendidih, masakan bergoreng la...adoiii...macam -macam..dah macam real jer....

Zaman sekarang semua mainan canggih2 kan...cuba compare zaman kita dulu...kalau nak main masak- masak cari la tempurung, pas tu yang best zaman kita dulu siap boleh main masak- masak betul2 kan..ada api kayu bagai...zaman sekarang mana ada benda tu semua..ye la..zaman kita dulu mana nak jumpa mainan macam ni semua...guna bahan semulajadi dan bahan terbuang je la kalau nak main masak - masak..dah masak tu kang siap la main pengantin2 la...main mak- mak la..main cikgu2 la....haih kenagan betul la kang..tapi anak- anak zaman sekarang lagi untung la...celik mata je dah ada gadjet canggih2...zaman aku dulu tak adanya de...kalau pi kedai ngan abah tu kang..nak mintak beli cekedis pun kena jeling tau..zaman sekarang...ko tunjuk je semua dapat....yang untung CUCU la....mintak je la apa pun...gerenti dapat...zaman kita dulu dapat gak la...dapat JELINGAN MAUT 360 darjah...itu kalau jeling...sekali ngan pakej CUBIT....Nasib ko la kan.....

9 comments:

  1. ritu nak beli kat shoppee time ada mycybersale..tapi tulaaa..pikir banyak kali nak beli untuk oyin..hehehee

    ReplyDelete
  2. Dulu2 petik daun bunga mak main masak2. Rebus2 guna api kayu. Sekali mak tahu kita petik pokok dia..haha

    ReplyDelete
  3. hahaha...klu kite dulu suka ambik daun pokok bunga mak..buat main masak masak..hahaha

    ReplyDelete
  4. teringin juga nak beli kitchen cam tu utk my daughter. kena kumpul duitlah lagi ni

    ReplyDelete
  5. comelnya lah dak rara ni..nanti dah besar mesti rindu masa pelat² dia ni

    ReplyDelete
  6. Haha. Anak saudara siqah ada jugak mainan ni. Bukan main lagi sekarang kan. Mainan budak sekali siap satu dapur. Hehe. Comel je main masak-masak :)

    ReplyDelete
  7. Mainan zaman skang kemain canggih.. Zaman kita dulu takde mende2 ni sume.. Main masak2 kutip tempurung, daun2 wat pinggan, masak atas penutup tin milo.. Api betul2.. Bila masak atas penutup tin tu bunyila macam masak betul.. Kihkih! Nostalgia sungguh.. ^_^"

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah