Friday, October 21, 2016

Masak Sup Ayam Kampung Guna Rice Cooker


Tak payah nak pelik...

Ye..malam tadi/semalam aku masak sup ayam guna rice cooker...baik punya get ready ngan bahan- bahan..siap beli ayam kampung ko...aku dah siap potong2 ayam tu jadi kecik..then dah tumis bawang bagai...tetiba aku perasan tumisan aku dalam periuk senyap je...sekali pusing tgok laaaaa...gas dah abih...jam dah kul 9.30pm...huh...dah la kedai depan umah aku tu xde kedai runcit..nak kena cari kat tempat lain plak...memang mengarut la...

Fikir nyer fikir...aku dapat idea masak guna rice cooker...sib baik dalam umah ni ada 3 rice cooker..satu aku masak nasi..and then aku salin ayam tadi...masukkan dalam rice cooker...then tutup je...cuma nak kena tgok selalu la..itupun kuah jadi kering sebab aku ingat dia auto off...hahhaa...lupa plak..yang aku masak sup ayam...bukan masak nasi...

Pengalaman betul bila gas takde masak guna rice cooker...sib baik masak sup ayam kampung je....

Gas tu pun dah lama aku tukar dulu..dulu x ramai yang masak..la ni ramai dah dalam rumah kan...merasa la sesekali tgh malam gas abih...hehehe....

14 comments:

  1. Nnai pro sangat dah bab masak masak dalam rice cooker ni. Hahahah ! Bujang kan mana ada dapur gas. Hehhehe

    ReplyDelete
  2. jenuh juga kn..nasibaik bole guna rice cooker..aritu pernh terkena gk tgh masak ayam masak kicap tp nasibaik dh hampir masak

    ReplyDelete
  3. haa kalau umah husna jenuh gagau cari gas hahahaha..

    ReplyDelete
  4. Sedapnye...LeYa masa pindah rumah..lom beli gas memang masak guna rice cooker or multicooker pun..

    ReplyDelete
  5. berapa lama msk ngn rice cooker kak? nsb lah ada rice cooker banyak...selamat lah

    ReplyDelete
  6. hehe..ingat dulu dok asrama..menggoreng guna rice cooker..hahaha

    ReplyDelete
  7. Mama Sha pun jenis kalau rebus daging dalam rice cooker gak.. Nasib baik ada alternatif kan?

    ReplyDelete
  8. Nasib baiklah ada extra rice cooker.. Kat umah ni pon husband dah beli siap2 extra tong gas hari tu.. Nasib baik jgk.. Elok 2,3 hari lepas beli terus tong yang lama kehabisan gas.. Kalau tidak kebuluranla kat umah x boleh nak masak.. ^_^

    ReplyDelete
  9. Mau ke empuk ayam tu kak msak dlm rice cooker. Sbb aym kmpung kn liat sikit.

    ReplyDelete
  10. Dulu xsuka btl nak kna mkn aym kmpung bila mak masak. Sekali dh kawen, mil mmng akan masak aym, aym kmpung je. Aym bndar x mkn. Hee. Start dr tu la bljar mkn ayam kmpung. Sedap sbnrnya. Cuma klau x pndai masak, mmng liat xleh nak kata apa dh.

    ReplyDelete
  11. Jadilah sup ayam rice cooker. hihi

    ReplyDelete
  12. Hehehe.. Sediakan tong gas spare sebelum habis.. Hik hik hik

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah