Thursday, October 20, 2016

Terasing Di Bumi Sendiri | Warga Asing pelopori Dunia Perniagaan

Gambar dari Google.

Korang pernah nampak? for sure pernah nampak la kan...mana- mana restaurant di dalam shopping mall tukang masak semuanya warga asing...Alahai....korang skodeng la celah mana pun kat restaurant, Medan Selera, Food Cour, Malah kedai mamak sekali pun...semua pekerja adalah warga asing...aku tak naka la specific kan warga negara mana..korang faham dah la ye....
Kadang- kadang tekak nak makan STEAK mahal...pergi la kedai Western popular...pekerjanya warga asing...nak makan makanan KOREAN plak...kimchi pun warga asing yang masak apatah lagi Bibimbap...Haiyooooo...where is the originality.....kedai makanan kat food court pun sama gak...tukang masak warga asing ni....patut la rasanya dia tak sama..Tomyam seafood abangla yang masak....alahaiiiiii......sabau jer la...masalah dah order dan dah bayar....sedap- tak sedap ko makan je la kan....Nampaknya...Warga asing memonopoli negara kita...mana anak- anak muda negara kita....sedih tengok....mana- mana korang pergi la..confirm semua warga asing yang meniaga...ada la 10% orang kita yang meniaga di celah2 meja mereka...

Apa pendapat korang?

Confirm kat Pasar Besar warga asing pun dah pandai menjaja dan jual ikan....cuba check kat Pasar Malam jugak...hehehehe.....

6 comments:

  1. dekat tesco. kebanyakkan tukang masak semua orang luar. sampaikan kedai masakan melayu pun orang luar yang masak. mereka baru datang dah belajar memasak. ada orang kita, langsung tak tahu memasak. patutlah mereka ambil semua kerja yang ada. hmm..

    http://www.ceritaejoy.com/

    ReplyDelete
  2. jarang nak makan kat foodcourt sbb tukang maak pekerja asing.

    ReplyDelete
  3. tula kan..bila g shopping mall je penuh dengan diorang..lagi-lagi kalau kat food court. kadang2 tu tak paham diorang punya slangg melayu..hahahaha

    ReplyDelete
  4. Btl sngt. Mna2 pn msti rmai wRga luar yng berjualan..

    ReplyDelete
  5. Kalau p old town white coffee pun sama...adeh frust....sampai rasa pun da xbest mcm awl2 dlu

    ReplyDelete
  6. Betul sangat.. Kalau pergi mana2 foodcourt mesti majoriti yang berniaga warga asing.. Huhuhu~

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah