Tuesday, October 11, 2016

RESEPI | Sayur Kacang Buncis Goreng Sos Tiram Campur Cendawan Butang

Hi korang...

Alahai..ikutkan malasnya nak up entry sayur goreng..bukan susah pun taapi ada gak yang tanya dn mintak resepi..okey la aku bagi la..walau aku tengah weng dek penangan migrain...tapi demi readers dan followers tersayang aku bagi gak la...tapi ni macam biasa version aku...korang rasa nak ikut bulat2 dipersilakan..kalau tak nak pun takpe korang leh derhaka skit...


Masa masih dalam kuali..


versi dalam pinggan...

Resepi

Bahan- bahan

  1. Baby kacang Buncis ( ada dijual di Cold Storage & Village Grocer)
  2. Cendawan butang ( cendawan ni mahalmsikit aku beli 5 ketul RM8)
  3. Bawang putih - dihiris
  4. Bawang merah - dihiris
  5. Ikan bilis - ditumbuk kasar
  6. Cili api - di racik
  7. Sos tiram sesudu besar
  8. sedikit garam
Cara- cara

  1. Tumis bahan 3- 4 sampai kekuningn dan naik bau
  2. masukkan sos tiram dan sedikit garam..jangan banyak garam sebab sos tiram dah masin
  3. Masukkan kacang buncis
  4. masukkan cendawan
  5. sedikit air
  6. biarkan 2-3 minit
  7. tutup api..sedia di hidang

Selamat mencuba...



13 comments:

  1. ahaa.. part derhaka kat resepi ni memang biasa buat, SA.

    ReplyDelete
  2. sedap2..bubuh cendawan pergh sedapp

    ReplyDelete
  3. Wow panjang2 kacang tu AS..
    Tengok sedap jer tu..
    Boleh akak terai ni :)

    ReplyDelete
  4. Sedappp ... Selalu jgk buat, tapi kacang buncis tu saya potong kecik skit ...

    ReplyDelete
  5. Hi Hani...sebenarnya ini kacang buncis jenis nyang pendek2 halus tu, yang baby buncis..sebab tu SA x potong pendek..kalau jenis yang biasa tu memang potong la kan...hehehehe...

    ReplyDelete
  6. kita suka potong sbb senang nk sumbat dlm mulut ... nampak best sbb ada cendawan

    ReplyDelete
  7. Lawan dgn ikan goreng layan dah ni.. Simple yet menyelerakan.. ^_^

    ReplyDelete
  8. kite pun klu masak kacang buncis buat camni jugak..tapi tolong masak je laa..tukang masaknye tak makan sayur..hihihi

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah