Saturday, October 1, 2016

Resepi Sambal Sotong Petai Mudah

Last week buat sambal sotong tapi pandai2 jer campur petai..ekceli nak habiskan stok petai dalam fridge..rimas tengok banyak sangat petai..itupun terpaksa buang separuh sebab banyak yang dah busuk...Mula2 ingat nak buat sambal udang tapi udang kat kedai tak fresh..teringat dalam fridge ada sotong...aku belasah jer buat sambal sotong....



Bahan bahan:
10 ekor sotong dipotong kasar
15 biji cili kering - dikisar
5 ulas bawang merah - dikisar
6 ulas bawang putih - dikisar
sedikit asam jawa diambil jusnya
1 biji bawang besar - hiris bulat
Garam
1/2 inci belacan - dikisar
Gula
Petai 3 keping

Cara cara:
Kisar cili dan bawang. Tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga cili benar benar garing. 

Masukkan gula dan kacau lagi sehingga garing dan keluar minyak. Kemudian masukkan sotong yang telah ditos hingga kering. 

Akhir sekali, masukkan garam, jus asam jawa dan goreng sehingga air sotong menjadi kering. Masukkan bawang besar dan tutup api apabila bawang layu dan sambal kembali kering serta pecah minyak.  

Sedia untuk dihidangkan..Senangkan?

Selamat mencuba...


19 comments:

  1. Alahaiii SA ini yg buat kaknoor gerem ji sbb ada petai, kaknoor punya sambal tkde petai, yg busyuk2 ni mmg sedap dan pastinya terlajak laris ni

    ReplyDelete
  2. Alamak...sedapnyer....tengah lapar ni...skrg waktu lunch...
    jemput ke blog sy
    adianazulhilmistory.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. memang kena cuba nih !!! terliur tengok..

    ReplyDelete
  4. lprrr tgk sotong tu..lama xmasak menu ni tp sy tk ltk petai

    ReplyDelete
  5. Sedap nampakkkk..tapi dengan sotong, nona..xoxo jaaaa~

    Petai tu yg terliuqq bak hang !

    Sis, alag alang, meh singgah... salu bg hadiah ape, org kawen? saya yg berbaju biruu

    http://nonasani.blogspot.my/2016/10/selamat-pengantin-baru-wawawan-perak.html

    ReplyDelete
  6. Adoi...
    Mgugat btul tgk gmbar ni mlm2...
    Aduhaiii

    ReplyDelete
  7. Ehhh kak...mano resipi keli salai msak lomak kak oiii

    ReplyDelete
  8. Terimakasih resepi nya. Saya nak cuba..

    ReplyDelete
  9. Sambal sotong petai pon sodap! MD kalau lauk sambal2 gini lajula makan nasik.. Bertambah2.. Kalau sup2 kureng sikit.. Terlioq aihhh..

    ReplyDelete
  10. Petai....
    Sedapnya. Sambal sotong, sambal udang , sambal ikan bilis campur petai :)

    ReplyDelete
  11. Kalau saya pula, tak masak sambal udang, masak sambal bilis campur petai.. sedap juga..

    ReplyDelete
  12. perghhhh...nampak sedap tapi kan kite tak makan sotong..ekekeke

    ReplyDelete
  13. Sedap juga buat sambal sotong petai..Fiza pun pernah buat sebab udang takde..hehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah