Monday, November 7, 2016

Popia Vietnam Sedap, Simple, Mudah Dan Mengenyangkan

Hi korang...pernah makan popia vietnam? Popia vietnam pada aku paling simple...sedap dan berkhasiat sebab kandungan inti yang mudah di cari serta mengenyangkan...sesuai untuk mereka yang diet nasi dan sesuai untuk hidangan waktu petang...pelbagai inti yang di letakkan di dalam popia vietnam..ada yang letak sayur2 dan udang serta suhun..ada yg letak jejari ketam,salad,lobak,tauge dan isi ayam..terpulang pada yang buat popia ni kan..tapi ikut resepi asal lebih kepada sayur-sayuran dan udang..takpe kot kalau nak ubah.. 4 keping popia vietnam sekarang berharha RM12.. mahal kan..maybe sebab inti dan kulit popia yang special sebab warna yang transparent..ada kot di jual di pasaraya cuma aku tak jumpa lagi...ok nanti bleh cari...


Nampak kan kulit popia yang transparent tu..rice paper ke apa ntah namanya


Nampak sedap kan..mahal maybe sebab ada udang 2 ekor


Bau dulu sblom ngap!!!


Sekali ngap...alahai..tetiba tergigit daun ketumbar...omaiiiii....


Sos juga memainkan peranan penting...yang aku makan ni guna sos macam sos thai tu...


So far sedap...boleh buat sendiri nanti..tapi aku kalau buat macam2 la inti aku campur nanti bukan setakat letak udang dan sayur2..hehehe...ikut tekak sendiri kan..baru la puas makan..ye tak?kulit popia ni ada banyak di jual di Jusco....nanti nak pi beli la....



17 comments:

  1. cari je kat area bihun kering tu kak..mmg ada...sejenis je pun selalunya ada..hahahaha...sally pun suka gila makan benda ni...layan ngap ngap, hbs!

    ReplyDelete
  2. la igt dia frozen..blh mkn trus rupanya..:)

    ReplyDelete
  3. pernah mkn ..not bad tp kita suka vietnamese roll yg fried tu...yg camni tk brp..biras punya adik ipar buat jual..die mmg org vietnam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tye, kalau guna rice paper keluaran Mekong, it is okay? Halal kah??

      Delete
  4. Dia guna rice-paperlah SA
    Boleh buat sendiri.

    Kakak pulak suka daun ketumbar:)

    ReplyDelete
  5. look so yummy...xpernah lg jumpa...boleh la jln2 jusco lpas ni...rice paper erk....xpernah lg godek2 tempat jual frozen...

    ReplyDelete
  6. memang sedap.. dkna beli kulit popia ni, ada lagi kat rumah..tunggu mood rajin nak buat tuk somi..hehee

    ReplyDelete
  7. sedapnya... mana nak dapatkan kulit popia tu kak??

    ReplyDelete
  8. Rice paper ni sy beli kat kedai bakeri je.. kita wat sndiri puas leh pelbagaikan filling dia.

    ReplyDelete
  9. Tak pernah cuba lagi.. Nanti boleh try buat nie..

    ReplyDelete
  10. tak pernah mkn tp nampak menarik

    ReplyDelete
  11. Sedap. Siap ada udang tu... nanti jangan lupa kongsi resepi. Hihi

    ReplyDelete
  12. Buat sendiri lagi puas hati... Murah dan jimat..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah