Tuesday, November 15, 2016

Tutorial Bergambar Daging Masak Kicap Suriaamanda

Assalammualaikum...

Bertemu lagi di sessi tutorial Daging masak kicap khas untuk anak- anak remaja yang sedang belajar memasak..mak budak pun bleh gak kalau nak join..tak selalu aku buat tutorial ye..kalau aku rajin baru aku buat..itupun kalau dah sorang2 kat dapur...okey anak- anak..jom kita mulakan....sebelum mula tu..meh tengok dulu gambar pertama ni...ni la hasilnya....Mama SA bagi resepi senang dulu ye..nanti esok2 bagi yang agak susah skit..tapi jangan risau...Mama SA korang ni kalau masak ikut sesuka hati je..main campak2 je...janji kena kat tekak...ok?


ini la hasil keletung- keletang sudip berlaga ngan kuali....okey...kita teruskan tutorial...kita tgok bahan2 dulu...


Bahan- bahan untuk tumisan:

  1. Bawang putih
  2. Bawang merah ( kecil)
  3. Halia 
  4. Cili Api
Semua bahan tumisan ni di hiris..kalau lagi rajin boleh tumbuk ye...



Sayur- sayuran campuran

  1. Capsicum merah
  2. Kacang Peas
  3. Batang Celery
  4. Bawang besar 
Semua ni dihiris kecuali kacang peas, Bawang besar hiris bulat..celery dan capsicum boleh hiris memanjang..



Daging lembu di rebus sehingga empuk...kalau guna daging batang pinang x perlu rebus...hiris nipis2


Bahan tumisan di tumis sampai naik bau dan agak garing terus masukkan daging, sos tiram dan lada sulah..biarkan seketika..dan masukkan sedikit air serta kicap.. tak kisah nak guna kicap apa pun ikut suka ye...


Masukkan sayur- sayuran campuran tadi dan bawang besar...gaulkan dan biar sayur betul2 masak...perasakan garam..jangan banyak sangat sebab sos tiram dah masin...


Tadaaa....dah siap....senangkan?😋😋

So anak- anak semua....masak ikut tutorial diatas..terpulang kalau nak derhaka ngan resepi mama SA..takde masalah..ikut kreativiti masing2 ye...baru la namanya berani mencuba kan...rasanya ini masakan paling senang...bulan ni je dah buat 2 kali masak kicap ni cuma sebelum ni ikan selar...

Selamat mencuba...jangan  malas2 tak lama lagi cuti sekolah kan...boleh la belajar memasak...ringan sikit beban mak ayah korang...buat student kat luar tu...korang boleh jugak guna apa yang Mama SA share ni supaya senang bila duduk diluar...takde la makan maggi je ngan telur goreng...sesekali boeh masak masakan yang simple macam ni...

Good luck semua...Selamat Mencuba...

Sesi tutorial bergambar masakan simple dibawakan khas oleh Mama Suriaamanda...

16 comments:

  1. menu fav ni...pg2 tgk lauk camgini trus lpr hehe

    ReplyDelete
  2. owh sedap ni, masa kecik2 dulu mak selalu buat

    ReplyDelete
  3. telan air liur la jawabnya pagi ni

    ReplyDelete
  4. Memang sedap tu sbb ada gandingan sayur dan capsicum. Dah tak perlu masak lauk lain. Semua dalam satu, tunggu nasik masak saja lagi..

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum suria...mmg sedap ni...tengok gambo jer perut dah jadi lapo...:)

    ReplyDelete
  6. Kak suria buat nampak sedap. Tapi bila saya buat tak nampak sedap.. huhu

    ReplyDelete
  7. Fav ena! Kalau masak ni, mesti buat kuah banyak2 sebab suka letak kuah melimpah ruah kat nasi time makan

    ReplyDelete
  8. Senang dan sedap! Makan dengan nasi panas panas memang best

    ReplyDelete
  9. sedapnya makan ngan nasi panas-panas

    ReplyDelete
  10. Rajinnya sis siap bubuh gambar..
    Mengancam daging masak kicapnya..

    ReplyDelete
  11. Sedap ni, yg simple tu la sedapkn...;-)

    ReplyDelete
  12. Sedapnye... geram je tengok skrin. Huhu

    ReplyDelete
  13. Lain kicap lain rasanya.. Guna kicap kipas udang.. Sedap woo

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah