Wednesday, November 9, 2016

Blogger, Laptop,Broadband dan Handphone Tidak Boleh Dipisahkan

Hi Korang..

Bukan mudah bila menceburi dunia blogging. Maybe senang kalau hanya untuk suka- suka...tapi bila sudah menjadi kerjaya dan punca pendapatan memang sukar untuk bahagikan masa. Partime blogger macam aku ni adakala menghadapi masalah yang sama...kadang2 takde masa nak update blog..kadang2 takde idea, buntu dan malas...tapi bila jejari dh letak kat keyboard atau keypad...hambek memang tak berhenti dan boleh up beberapa entry dalam satu hari...



Blogger sebagai platform marketing strategy?

Zaman semuanya di hujung jari ni memang tak dinafikan banyak syarikat yang mengambil peluang menggunakan khidmat blogger bagi tujuan promosi atau marketing strategy untuk mempromosikan barangan atau product diorang. Sebahagian imbuhan atau bayaran akan diberikan kepada blogger sebagai tanda penghargaan mengikut persetujuan kedua-dua pihak.Kadang- kadang ada juga situasi menang- menang ( win win situation) terpulang pada budi bicara masing- masing kan...Tapi kalau difikirkan semula seelok- eloknya client memberikan bayaran setimpal dengan usaha blogger. Ye la nak ke sana- ke sini memenuhi jemputan kena menaiki kenderaan sendiri. Semua nak diambil kira, Tambang, minyak, tol dan jugak penat lelah, begitu juga internet, bil hp untuk tujuan blogging pun perlu diambil kira...dengan sedikit imbuhan bayaran mampu menggembirakan dan menyenangkan kedua- dua pihak...betul tak..client dapat pertambahan jualan dan customer, blogger mendapat pendapatan sampingan dan jugak traffic ranking blog..Dua-dua pihak dapat manfaat dan mempunyai kelebihan tersendiri..
Lagi satu dalam masa yabg sama blogger pun boleh jadi agent product keluaran client..bertambah pendapatan kan?Ramai aku nampak blogger menceburkan diri dalam dunia perniagaan..bermula dari dropship terus jadi agent dan memiliki perniagaan sendiri...itu idaman aku...tapi belum terlaksana sebab aku ada kerjaya sendiri kan..slowly nak mulakan..

Sebab tu la pada aku, Blogger dan gadjet2 ni semua sangat penting, memang kawan baik..bila satu rosak..pincang dunia blogging dia....sapa setuju?

Jom komen.....

22 comments:

  1. memang penting..kalau boleh nak ada internet yang speednya laju sesangat..baru syok

    ReplyDelete
  2. Setuju sangat-sangat..
    Macam saya.. bila HP rosak terus down semangat..
    Yellah selalunya draf untuk blog buat pakai HP jer..
    Pastu nanti baru edit dekat konmputer.. Bila tak de stress rasanya..

    ReplyDelete
  3. ari tu pc kat rumah kong
    mujur ada laptop hat 7tahun punya
    berguna jugaklah..dptlah buat job review haaa
    hahaha

    ReplyDelete
  4. Yea memang btul statement akak tue... takde salah satu gadget penting nie memang susah nak update entri..

    ReplyDelete
  5. Setuju. Memang tak dapat di pisah kan. Zaman dulu lain dgn yg sekarang. Blogging job ni hobby je. I jarang attend event and most blog job pun saya selective je. Sbb takut tak terkejar masa yg limited. Ada duit tak de duit ....depends on blogger own judgement. Sendiri yg nak buat so kalau apahal tak yah ar complaint. Kalau boleh advertiser pun jgn la ambil kesempatan ingat blogger ni hidup ngan brg free they all je ke?

    ReplyDelete
  6. betul tu SA. Kawan rapat blogger, saling memerlukan .

    ReplyDelete
  7. Mudah kata bagaikan isi dan kuku
    Akan terasa kalau dipisahkan..

    ReplyDelete
  8. Betul tu sis. Internet dan gadget berpisah tiada.

    ReplyDelete
  9. Setuju sangat..kalau tak ada salah satu macam tak lengkap kehidupan seorang blogger itu sendiri..

    ReplyDelete
  10. bab buntu idea tu memang selalu berlaku..
    internet pula memang best kalau laju berdezup..bestnya...

    ReplyDelete
  11. Betul tu SA..mcm SB ni guna wifi kat rumah, bila line tenet TM tu tenat, kena guna hotspot dari henpon sendiri la jawapnya

    ReplyDelete
  12. Setuju sangat sangat! tak ada salah satu benda tuh memang tak berupdatelah blog.hehe

    ReplyDelete
  13. tak de laptop update blog guna hp pun boleh

    ReplyDelete
  14. Betul betul, tak boleh berenggang dengan handphone hehe

    ReplyDelete
  15. betul tu. semua tu penting. internet connection pun kena laju. kalau tak jadi nyampah nak upload gamabr. hhehe

    ReplyDelete
  16. Kepuasan dalam menulis tu takde kalau dalam phone.

    Memang boleh menulis. Tetapi tidaklah mantop seperti di dalam pc atau laptop.

    ReplyDelete
  17. Betul sangat SA. Internet dan gadget berpisah tiada dengan dunia blogging. Dan suka kalau internet laju. Baru pantas je semua siap. Hee

    ReplyDelete
  18. Sangatlah setuju...
    Pernah suatu hari laptop & desktop LeYa rosak serentak..
    Rasa nak mati xde gadget2 ni..
    No heart feeling to update blog without my lovely gadgets..hehe

    ReplyDelete
  19. Setuju sesangat.... Bukan hamba gadget, tapi keperluan utk bekerja....

    ReplyDelete
  20. Blogger berjaya sis ni. InsyaAllah ^^

    ReplyDelete
  21. Teknologi sekarang.. blogging dah jadi ckit mudah.. Pakai smartphone dah boleh.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah