Thursday, November 17, 2016

Masak Tempoyak Daun Kayu

Negeri Sembilan mmg terkenal dengan Masak Lemak Cili Api dan ada banyak versi..cewah...apa yang Aku tau la selama berpuluh tahun hidup dengan Mak  dan saudara mara. Antara masakan popular orang Negeri Sembilan adalah :

MASAK TEMPOYAK DAUN KAYU




cili api dan kunyit yang dah di blend di curahkan ke dalam daun yang dah di hiris..nak tumbuk x larat sebab banyak bonar...untuk pengetahuan korang jugak kalau ikut resepi asal sebanyak 99 jenis or lebih daun yang di kumpul dan dihiris halus..den tak tau yo namo daun2 tuh,x sompek nak salin..banyak bonar..yang aku ingat daun sekentut, pucuk ubi, daun kunyit, pucuk labu dan macam2 pucuk lagi la...sib baik xde daun pokok rambutan ke manggis ke...


perahan santan secara manual...

hui...omak den kalau porah santan..mabeles...semuo air tangan masuk..masak dengan kasih sayang namanya nih

ini hasil setelah daun2 direnangi santan..mak aih..apo ayat den nih..

ni la rupo eh....

takut nengok cili ni kan, ni cili ni tanam sendiri ye...petik sendiri jugak.....tengok cili rasa memulas perut..tapi percayalah..semua ni dah di blend dan dicurahkan dalam hirisan daun tadi yer...

memang menggunakan petai agar gulai ini lebih wangi...petai masuk kemudian sebab kalau empuk sangat x kick yer puan2...

kuah dah makin pekat

hampir masak


dah masuk petai..terus tutup api yer...dah tu.. x reti2 nak hidang?makan dengan nasi panas..
Ha....resepi acik tak tau yer..baper banyak santan...tempoyak segala bagai...nanti la..kalau rajin ( dasar pemalas), aku interview mak untuk dapat kan resepi...Ala..korang  sure tau nih..Mana yang duk Negeri Sembilan tau la kan?kata pun masakan tradisi....

21 comments:

  1. weeiii sedap ni

    susah nak cari kat sini

    bukan susah lagi, tak jumpe langsung

    hahaha

    ReplyDelete
  2. perrrrrghhhhh!!! memang terbaik lauk nie! kaalu akak dtg umah lisa.. jgn lupa jamukan akak ngan lauk nie yek! hehehee...

    perah santan secara manual! fuh! betoi2 tradisional.. pasal tu sedappp! :D

    ReplyDelete
  3. Wanie
    - kekadang ada gak kat mana2 cuma cara nyer jer berbeza..

    Neena
    -mmg terbaik wokk..hahaha..tunggu house warming bulan 1 tahun depan eh..masa tu semua kawan2 Lisa jemput..psstt..ada majlis bertunang tau...

    ReplyDelete
  4. sekarang susah nak cari org perah santan secara manual... byk yg beli ready made punye..hehehe..

    sedapnye masak lemak tu... nak skit..:)

    ReplyDelete
  5. Dah biasa makan lauk ni.dulu akak kerja kat rembau, selaunya balik kerja , bulan puasa mesti singgah pasar ramadhan kat situ beli.kalau kat sii susah nak cari daun-daun tu.mabeleskan.tengok cili api tu kecur air liur.

    ReplyDelete
  6. lamo boto tak gaso gulai tompoyak. nasib den nikah ngan org perak. yang simple dan sonang bubuh pucuk ubi, potai, ikan bilis dah kiro arait dan sodap. kalau nak masam sikit dan tempoyak tu kurang masam buleh bubuh daun pucuk gulugur. wslm

    ReplyDelete
  7. Banyaknya ciliii~~ Mesti pedas menyengat. Dah la tanam sendiri :)

    ReplyDelete
  8. Sedapnya.. Telan air liur d buatnya

    ReplyDelete
  9. wah banyak daun...mesti banyak kelebihan dan kebaikan...

    ReplyDelete
  10. dah pernah cuba tempoyak...tapi tak boleh...hanya boleh tengok ja

    ReplyDelete
  11. tak pernah rasa lagi tempoyak ada petai..hehe

    ReplyDelete
  12. Sodap ya amek laa masak tempoyak daun kayu nie.. makan plak nasi paneh2 mmg maveles laa.. :)

    ReplyDelete
  13. First time saya dengar daun kayu ni.

    ReplyDelete
  14. Sedapnyerr..nak cuba gak laa nnt

    ReplyDelete
  15. mak aihh seram tengok cili tu T_T

    ReplyDelete
  16. Sedapnyaaa kak SA. Nani selalu buat guna pucuk ubi. Daun kayu susah nak cari. Hehe

    ReplyDelete
  17. Sedapnyaaa. Banyak jugak masak tu.. Air tangan emak, memang terbaikk ^^

    ReplyDelete
  18. Orang sekarang dah malas nak perah perah santan ni.. Pakai santan kotak aje
    . Senang.. Hehehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah