Thursday, November 3, 2016

Sambal Paru Suriaamanda

Sebenarnya balik kerja semalam macam buntu x tau nak masak apa...skodeng fridge ternampak paru lembu yang beli kat Ben's Independent Grocer minggu lepas..so keluarkan..defrost and then rebus dulu..sementara rebus aku siapkan bahan- bahan...cadangnya nak buat goreng berlada jer...alahaiiii...cili api aku plak tinggal sikit...erm..nanti tak sedap plak...so aku campur cili api ngan cili kering...bahan- bahan macam biasa la nak buat sambal..malas plak aku nak taip benda dah selalu share kan....

Jom tengok gambar jer la...



lepas dah rebus paru  hiris nipis2 dan goreng sekejap dalam minyak yang panas....macam aku x suka garing sangat....


Tumis bahan sambal, bawanag, cili, dan bawang besar, siap2 perasakan garam dan letak sos tiram 2 sudu...asam gelugur sekeping...


Sambal dah pecah minyak dan dah agak garing masukkan paru yang dah digoreng tadi...


masak sampai agak kering...


Dah siap....separuh makan dengan housemate...separuh lagi utk bawak bekal hari ni....

Dalam pada minyak masak pun naik harga...kita kurangkan penggunaan minyak masak...naik tension tnegok harga minyak...patutnya x perlu naik dah minyak tu...tak tau la apa nak jadi...cakap lebih2 kang kena tangkap...bila berdiam..rasa terdesak sangat....kalau minyak naik gaji pun naik takpe la jugak...kan?

Lepas ni apa plak yang naik harga ni...Gas?

Kalau gas pun naik harga..masak guna dapur kayu jer la...masak ikut cara lama....sedap pun sedap...

Kan?

15 comments:

  1. alhai..sdapnya..smua naik.. trn xde ke?huhu

    ReplyDelete
  2. haish... rajin tul SA masak.... akak pun suka paru....

    ReplyDelete
  3. apapun masak sambal mesti sedap..meletop!

    ReplyDelete
  4. sy tak pernah try masak sambal paru.

    sy dah lama tak beblogging. tetibe harini rasa rindu sgt.
    singgah sini . tak tahu la konsisten ke tak berblogging. hehe ..

    ReplyDelete
  5. family kita suka ni. yummy boleh ratah macam tu je . kita tak makan. kalau hati dengan pedal makan lah

    ReplyDelete
  6. Sedapnya sambal paru, lauk favourite ni

    ReplyDelete
  7. Nampak macam sedap... Tapi, saya x pernah makan paru...hehe.. :D

    ReplyDelete
  8. Feveret saya nie.. tapi tulah x pandai nak siang.. Selalu beli yang dah siap masak je..

    ReplyDelete
  9. Wow.. sedap. Favourite tunang saya ^^

    ReplyDelete
  10. Wah.. Paru sambal.. Memang feveret nih

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah