Wednesday, March 4, 2015

Age -Appropriate Chores For Children..

Hi korang.....
Chart kat bawah ni menerangkan peringkat2 umur untuk anak2 kita pandai menguruskan diri sendiri dan jugak buat kerja2 lain....seawal bayi hinggalah dia dh besar panjang...contoh terdekat Dania...tahun ni umur Dania 11 tahun...seawal umur 4 tahun aku dah dedahkan dia untuk jadi independent....sampai lasekarang...alhamdulillah dia dh boleh buat kerja sendiri...macam kemas bilik...basuh kasut sekolah dan gosok baju sekolah...bab masak aku tak harapkan sangat..kang melecur plak budak tu kena kuali panas....seawal umur 2 tahun dah ajar buang sampah dalam tong sampah dan seawal itu jugak kalau pi pasar mlm atau pasar besar..ada je pengemis...aku dh ajar Dania bersedekah....semua tu mmg penting dlm kehidupan...mana tau bila dia dh besar nanti...dia boleh bezakan...mana yang baik dan mana yg buruk....kan...


Ikie pun dah pandai tolong Ibu kat dapur...
X kisah la budak lelaki ke budak perempuan ke...mmg kena ada ilmu di dapur ni....esok2 x de la kekok bila duduk asrama....bila duduk kolej...bila duduk universiti....
Takde la x reti masak...atau pegang pisau pun x reti....eh ada tau budak perempuan x reti buat semua benda tu...kesian...bukan apa...mmg dari kecik x dibeti pendedahan...
If macam tu mmg payah la nak kemana2...

Aku dulu umur 12 tahun dh pandai masak dah..xde peluang nak berlari2 main kejar2 ngan kawan2 seusia...aku dulu dh kena jaga adik dh...kesian....x dpt nak main2 Dengan kawan2 sebaya....but...zaman budak2 aku best....sgt2 best.....



14 comments:

  1. Setuju !! Bagi pendedahan awal dari rumah.

    ReplyDelete
  2. Anak akak yang bungsu pun 11 tahun tapi banyak sangat yang dia ketinggalan dari list tu.

    ReplyDelete
  3. betul tu kak. kecik2 dah kena ajar untuk berdikari ^^

    ReplyDelete
  4. Tapi kakak rasa budak dulu lebih cepat matang berbanding budak sekarang
    Anak kakak yg dah besar tu pun belum sempurna rasanya kalau nak suruh buat macam dlm list above 12 yrs tu SA

    ReplyDelete
  5. saya umur 12 tahun tak pandai masak.. hehehe...

    ReplyDelete
  6. Dulu mase kecik memang rajin explore mudah kerja mak nak ajar..hihi..masak pun belajar sendiri,tanye2 je..yg penting rajin..zaman skang ni memang perlu pendedahan awal buat kerja rumah

    ReplyDelete
  7. Memang kena masuk dapur tak kisah lelaki ke perempuan kan ;D

    ReplyDelete
  8. bagus ajar anak2 buat kerja kan kak..dapat meringankan beban kerja ..;D

    ReplyDelete
  9. samalah kita SA...darjah 6 dah pandai buat sambal tumis...tp bl time anak takut nak suruh masak sendiri tanpa kita disisi...

    ReplyDelete
  10. teror lah kak SA umur 12 dah masak..malu Za yg x berapa pandai ni..huhu

    ReplyDelete
  11. Nice sharing. Baby saya pun dah pandai, kalau buka pampers terus dia buang dalam bakul sampah. Baju kotor letak dalam bakul

    ReplyDelete
  12. Dalam diam anak kita dah nak jadi anak dara dah kan SA.. ;)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah