Friday, March 6, 2015

Sup Cendawan Busut...

Salam u olls...hey its Friday.....
Alhamdulillah dari awal Januari ari tu aku mmg idam2kan cendawan busut ni...eh..dari last year la...tiap kali balik Seremban mmg pi cari kat Pasar Malam ...tp mmg xde...sedih tau...tiba semalam....jumpa plak dan org tgh rebut2 beli...aku apa lagi...rezeki kan....turut sama la beli...dpt la 2 longgok RM10....

Malam tadi jugak aku buat sup...biasa kat Seremban mak masak lemak cili api...tp aku kat KL ni mana ada kelengkapan tu semua...mn yg senang je la....


Dapat pun yg dh kembang2


Ini dah siap bersihkan....


Dah siap sup cendawan...

Bahan2 tumis
1. Bawang putih 3 ulas 
2. Bawang merah  3 ulas
4. Ikan bilis
5. Serai sebatang
6. Halia seinci

Semua bahan diatas ditumbuk lumat...

Tumis sampai naik bau....

Masukkan air 

Biarkan mendidih

Masukkan cendawan

Perasakan garam...

Dah masak!!!

Dah boleh makan!!!

Semangkuk besar aku mkn sorang....balance aku panaskan pagi td..

Bawak pi opis...goreng ikan masin bulu ayam...

dapnyeer...

Puas hati apa yg diidamkan dah dapat.....



22 comments:

  1. feveret Alin ni...memang sodapppp

    ReplyDelete
  2. wow, macam best ja kak..wana tak penah lagi makan cendawan busut ni..

    ReplyDelete
  3. er..tak reti makan cendawan melainkan dia digoreng garing-garing..

    ReplyDelete
  4. Kecuq air liur...dah nk dekat lunch hour ni.

    ReplyDelete
  5. hui.. lama tak makan ni... tapi klu org mudah sakit urat, jgn mkn.. nnt skit satu badan..

    ReplyDelete
  6. sedapnya..kalau kat kampung pun ada musim jugak kan kak..

    ReplyDelete
  7. wahhhh kak.. ni kalau masak dalam kuah spaghetti sedap tak? npk ayat ikan masin terus meleh air liurr dapnyerrr!

    ReplyDelete
  8. Sedapnnya...tapi kalau orang tak tahan tak boleh makan ni SA.

    ReplyDelete
  9. Salam, erkk...sy reti makan cendawan yang biasa je tu kak...yg lain mcm xreti nak makan..haha~

    ReplyDelete
  10. Sally rasa mcm belum pernah makan cendawan busut...hahaha

    ReplyDelete
  11. sedap ni..susah nak dapat cendawan ni sekarang..

    ReplyDelete
  12. terliur pulak kitew tengok.Kat Kampung kitew ada banyak..tok kitew selalu buat goreng kunyit..sedap tau

    ReplyDelete
  13. Yeeza, saya kalau jumpa cendawan memang akan buat sup. Sedapp

    ReplyDelete
  14. Last month ada orang jual cendawan ni kat tepi jalan nak balik rumah.. banyak... tapi ai tengok jelah.. tak beli pun..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah