Tuesday, December 29, 2015

Lombok Aku Datang - Day 2 & 3 Random and Last Shopping

Dalam pukul 5 petang semua dah berkumpul kat tepian pantai tunggu speed boat kitorang...so kami pun amik kesempatan bergambar lagi...semua ni random jer sebab dah habis dh sesi merehat- rehatkan otak di Gili Trawangan...sudah- sudah tu jemah semua..jom balik hotel...aku memang tak tahan panas kat sini...terik giler..


cubaan nak wefie...


alahai masuk lagi plak si dugong terdampar tu ha...

Dah naik speed boat masing- masing ada yang tido...ada yang berbual..ada yang menung kepenatan..aku masih la gigih ambil gambar sana sini..aku tak penat? Penat jugak tapi sebab mencari bahan untuk blog aku gigihkan jugak...sampai dalam bas semua dah letih dan ada yang tido...aku plak leka dengar penerangan tour guide Lombok...macam- macam cerita dia sampaikan sampai la tetiba jalan jammed. Dh kenapa plak jammed...rupa- rupanya ada perarakan perkahwinan masyarakat Lombok..


Jihan pun ada buka salon kat sini tau..lol...


gambar dari dalam bas..dah macam kat vietnam kiri kanan penuh motor..


pakaian tradisi masyarakat Lombok kot...


sesak..siap ada kugiran tengah- tengah jalan


diorang menari..menyanyi...


menurut tour guide kami...ini memang cara mereka meraikan sesebuah perkahwinan...


mereka menari untuk meraikan hari bersejarah si pengantin...

OLE- OLE KHAS LOMBOK

Esoknya kami semua check out dari hotel dan meneruskan perjalanan ke sebuah kedai makanan ringan...kat situ memang banyak di jual pelbagai makanan ringan, sambal dan apa sahaja untuk buah tangan...aku macam biasa amik gambar dulu...belek- belek..fikir- fikir then baru buat keputusan nak beli...


Keropok Ceker Ayam = keropok kaki ayam...erk....



keropok Rumput Laut= keropok rumpai laut


Keropok Ubi perisa Sapi Panggang - keropok ubi perisa lembu panggang..


Keropok Ceker Mentan


Keripik Nangka


Keropok Kulit Sapi - Keropok Kulit Lembu


Sambal Plecingan a.k.a sambal belacan katanya


Rumput Laut Stik




ini je aku beli...

Dah lepas membeli belah...kami semua terus ke restoran untuk makan tengahari terakhir di Lombok...kami pekena Ayam Taliwang plak...
Apakah Ayam Taliwang...nantikan next entry...ada satu lagi tempat yang kami pergi sebelum gerak terus ke Airport..Flight  kami di awalkan sebab petang punya flight dah cancel..Airport tutup...

Jumpa lagi next Entry...sorry mutu gambo x bagus..snap secara cepat sebab x leh amik gambar...."nggak boleh potoan ya ibuk"...padahal dah banyak snap...sorry eh korang..itu yg terbaik mampu aku buat...hahahaha

13 comments:

  1. banyaknye mknn pelik2..huhu..

    meriah ye kenduri kawin kat sana..

    ReplyDelete
  2. ishh pelik2 tgk keropok2 tu along...tapi kalo lieya kompom beli setiap satu...nak rase heheeheheh...makanan dieorg kat sane pelik2 gak....tapi ade yg rase sedap....

    ReplyDelete
  3. Baru minggu lepas ada rancangan masak-masak kat tv buat resepi ayam taliwang.
    Tapi yg pasti keropok dia tu yg unik SA.

    ReplyDelete
  4. mcm2 kerepek haaaaa...pelik2 pulak tuh..

    ReplyDelete
  5. special gak ole-ole diorang ni ek, apsal gambo blur...

    ReplyDelete
  6. kerepk ubi perisa lembu panggang?
    macam mana ler rasa dia tue.
    xleh nak imagine.

    ReplyDelete
  7. pesal blur blur gambar keripik nya!! :)

    apokobondo plecingan tu!!??

    ReplyDelete
  8. Nampak sesak juga jalan kat sana...

    ReplyDelete
  9. VAVAVAVAVAV..seronok nyeeee...cantik kan lombok..tak sabar nak pergi sana...

    ReplyDelete
  10. waaa...jihan pun dh bukak salon ka?? hehehe

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah