Friday, December 11, 2015

SOAL JAWAB AGAMA

Hi korang,

Selalu aku dalam train nampak la beberapa kakak atau abang2 yang baca Al-Quran melalui telefon bimbit...macam mana aku tau..ye la kekadang aku tak dapat tempat duduk so aku ternampak la akak sebelah tgh baca Al-Quran..atau baca surah yassin ke apa kan..so baca paper hari ni ada yang tanya bab ni so aku share kat sini aje...

Soalan :

Apakah sama pahalanya membaca Al- Quran melalui telefon bimbit atau mushaf al-quran?

Jawapan :

Isunya bukanlah soal alatan tetapi soal membaca Al-Quran. Kadang-kadang kita membaca Al-Quran melalui hafalan melihat mushaf dan membelek- belek telefon bimbit.Kesemua termasuk dalam kategori membaca Al- Quran.Dalam aspek pahala Allah SWT Maha pemurah dan ganjaran pahala adalah amat besar bagi orang yang membaca Al-Quran x kira menggunakan alatan apa...

Ha...bukan sama aje pahalanya ye...malah berlipat-lipat kali ganda lagi....


Sharing is caring.....

16 comments:

  1. Ada Teknologi harus digunakan...utk memudahkan baca al-quran di mana shj....

    ReplyDelete
  2. Bila ada masa terluang, baca sahajalah. Sekurang-kurangnya dapat juga pahala daripada kita dok bergosip :)

    ReplyDelete
  3. Mudah dah nak beribadah dan beramal... Nak buat dengan tak nak je kan..

    ReplyDelete
  4. nice sharing...
    ini namanya good technology...

    ReplyDelete
  5. Manfaatkan teknologi yg ada utk kebaikan.

    ReplyDelete
  6. ada phone senang sikit, boleh bawa ke mana-mana. kalau bawa Quran ke mana-mana, kalau nk masuk toilet awam, agak sukar di situ... Quran thru phone salah 1 memudahkan cara.. wallahualam

    ReplyDelete
  7. Betul la tu... cuma alatan tu tak tau tajwid betul ke tak... apapun, tak kisahlah kan asalkan kita memang nak baca, nak tahu isi al-quran... yang lain Allah Lebih Tahu...

    ReplyDelete
  8. Kadang2 kalau keluar dengan family, en. Hb yg pandu, ai amik kesempatan baca surah Yassin with kids.. ;)

    ReplyDelete
  9. Dekat sebelah arab benda ni dah biasa, pernah tengok satu video menunjukkan bole kata semua penumpang dalam satu bas manfaatkan teknologi dgn membaca Al Quran mggunakan phone masing2.

    ReplyDelete
  10. betul tu Sa kan..rebutlah segala peluang yang ada untuk mendapat ganjaran dariNya, In Shaa Allah .

    ReplyDelete
  11. teknologi memudahkan tp ada yg slh guna ;)

    ReplyDelete
  12. yalah SA kan skrg ni tkde alasan tkde Alquran ke sbb dlm hp pun dh ada nak dgn tk nak kita membaca kan

    ReplyDelete
  13. Jarang sungguh okje baca alquran guna hp SA....selalunya hp untuk tengok WA hihi....ha teruk sungguh kan!

    ReplyDelete
  14. Yesssss....hakak suka bila tau ni...tq dik perkongsian yg baik ^_^

    ReplyDelete
  15. Betul tu, dah lama tahu tentang soal ini, lagi pun sekarang banyak sudah ada di pasaran Al-Quran digital, tapi tuntutan kerja tidak menentu baik guna teknologi aplikasi di hp, dari tidak membaca baik baca termasuk terjemahannya...

    ReplyDelete
  16. betul tu kan...asalkan membaca :)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah