Tuesday, December 8, 2015

Menu Lunch Ahad Woot...Woot.....

Lama tak tayang masakan aku kat blog...ye la ari tu sihat kan...malas amik gambar pun ye gak...tapi Ahad lepas tiba rajin aku walau tekak belum berapa ok lagi...masih lagi batuk..tapi sebab melayan adik yang dalam pantang dan amik alih tugas Chef Abah...sesekali bagi la abah rehat...semua yang kat bawah ni aku yang masak kecuali Sambal Udang tu adik aku Ibu si kembar yang masak....

Sesekali balik Seremban memang takde istilah rehat...nak rehat pun time lepas settle semua kerja dapur...itupun sebab dah tersandar kekenyangan...

Jom tengok menu aku masak Ahad lepas...


Burung Puyuh masak lemak lada hitam campur pucuk pegaga - satu2nya lauk orang pantang


Kangkung goreng belacan


ikan masin gelama belah 


Kari kepala ikan jenahak...tak nampak plak tang kepala


Sambal Udang 

Alhamdulillah...

Lunch dengan family walau tak cukup korum macam biasa...tapi seronok je kami makan sama- sama...
bonding time with family...

Resepi???

Alaaa...aku tak rajin nak tepek resepi la...sama jer kot cara masak...alaaa...korang sure tau kan....

tapi kalau nak jugak nanti la aku tepek...itupu depend pada permintaan....

elehhhhh...ada ke yang mintak?

Bajet Blogger Masakan plak kan....

30 comments:

  1. udahla tgk menu pagi2 sebelum bfast nih... kesat air liur uhuuhu...
    semua menu mmg best...

    ReplyDelete
  2. dapnye smua menu..burung puyuh fav tp slalu mkn yg goreng & sweet sour

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA pun mak yg ajar masak gaya macam ni...senang je...tumbuk kunyit hidup ngan lada hitam sampai hancur...then campurkan dengan santan dalam kuali/ periuk..kacau bagi larut then jerangkan atas dapur guna api sederhana...bagi kuah menggelegak skit then masukkan burung puyuh...biar sampai burung puyuh empuk, last sekali masukkan pegaga..masak sampai kering..kalau nak berkuah boleh tinggalkan sedikit kuah....

      Delete
  3. Lauk orang berpantang tu pun buat akak terliur SA..
    Sedapnya pegaga tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sesekali makan memang sedap kak...kalau dapat pucuk paku rendang ngan kerang pun sedap kak...

      Delete
  4. aaa jeles nyer dgn sambal udanggggg......favvy tuh!! pergh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang tu bukan akak masak...hehhehhehe...

      Delete
  5. sedapnya kak..saya tak nak resipi tapi nak sepinggan dua je hehehe

    ReplyDelete
  6. semua nampaks edap kak .... yg atas sekali tu sedap tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. lauk burung puyuh tu kan....kat bawah tu ha ada resepi...cuba la buat...

      Delete
  7. Aduhai kak.. pagi2 baca entry akak terus lapar! hahahahaah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe...memang saje tayang pagi2 nanie...

      Delete
  8. Mak Ai SA. Kakak tertelan-telan airlio tengok semua tu
    kakak dah teringin pulak nak buat puyuh masak lemak cili padi letak pengaga - sedap betul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..ini la aktiviti SA kak...tiap2 minggu memang amsak jer la bila balik Seremban...yg ni SA masakkan utk adik SA yg tgh berpantang...guna lada hitam..kalau akak nak buat guna cili padi lagi best kak

      Delete
  9. akakkkkkkk...huwaaaa..sedapnyeeee..akak nak balas dendam ngan falsya nyeah..huwaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss!!!berjaya buat Falsya terliur...

      Delete
  10. puyuh tu agak menyelerakan nampak,resepi plesssss...haissshhh menggoda tul

    ReplyDelete
    Replies
    1. tumbuk kunyit hidup ngan lada hitam sampai hancur...then campurkan dengan santan dalam kuali/ periuk..kacau bagi larut then jerangkan atas dapur guna api sederhana...bagi kuah menggelegak skit then masukkan burung puyuh...biar sampai burung puyuh empuk, last sekali masukkan pegaga..masak sampai kering..kalau nak berkuah boleh tinggalkan sedikit kuah..jangan lupa perasakan garam ye..

      Delete
  11. ikan masin tu tempting sungguh....semua nampak sedap...hadoii..kalau sy ni bertambah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau takde ikan masin macam x lengkap

      Delete
  12. Replies
    1. ini la aktiviti hujung minggu SA selalunya

      Delete
  13. Puyuh tu xsalai ke sis.... Baru tau puyuh tu blh mkn dlm pantang

    ReplyDelete
    Replies
    1. puyuh tu salai dulu..SA salai atas dapur gas je...hhehehee..

      tumbuk kunyit hidup ngan lada hitam sampai hancur...then campurkan dengan santan dalam kuali/ periuk..kacau bagi larut then jerangkan atas dapur guna api sederhana...bagi kuah menggelegak skit then masukkan burung puyuh...biar sampai burung puyuh empuk, last sekali masukkan pegaga..masak sampai kering..kalau nak berkuah boleh tinggalkan sedikit kuah..jangan lupa perasakan garam ye...

      Delete
  14. alahaiii sedapnya SA
    Semuanya memikat selera kaknoor
    terus lapar malam2 ni

    ReplyDelete
  15. alahai..terliurnya puyuh masak lmak tu..:)

    ReplyDelete
  16. Semua sedap.. dah kalau balik kampung, diet kena tinggal xleh ikut..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah