Wednesday, December 9, 2015

Salai Atas Dapur je...

Payah sangat la kalau nak salai atas arang kan...salai atas dapur gas je senang...yang penting kena focus jangan sampai burung puyuh ko hangus...hehehe...kalau salai bila masak sedap sikit baunya tapi takleh lawan kalau salai atas arang atau guna sabut kelapa...lagi best bau nya bila dah siap masak..


buat macam ni...ini burung puyuh gred A ye korang....sebab tu besar dan mahal sikit...


sebelum salai tu make sure korang bedakkan dia ngan kunyit serbuk..baru la cantik skit rupa paras dia...


dah siap salai...nak gulai sekor2 bulat2 macam tu pun boleh tapi biasanya aku belah 2 je kalau kecik..kalau besar burung puyuh tu belah la 4 ke...ikut la selera korang...

dah siap....

selamat mencuba ye korang....so..x yah susah- susah hidupkan api arang...salai je atas dapur...

19 comments:

  1. Senang hidup ye SA..
    Salai jer atas dapur gas tu..
    Tapi yg pure salai guna sabut..
    Perghhhhh wangi jer bila masak..

    ReplyDelete
  2. akak tunjuk gambar burung puyuh nih terus tingin nk mkn burung puyuh... lama betul tak mkn lah... aritu balik kg pun abah takde beli, selalu kalu blik kg mmg suh abah carikan sbb kt kampung ada org yg bela puyuh nih.... 1 dozen rm24 rasanya tp tak tau lah skrg nih harga dh naik ke blm...

    ReplyDelete
  3. OH... pandai SA. Lain kali kakak boleh cubalah
    Punyalah tak terfikir.

    ReplyDelete
  4. Boleh ek salai cam tu je. X pernah buat lagi.

    ReplyDelete
  5. Nyum nyum...sedapnya buat masak lemak cili api... fuhhhh... :)

    ReplyDelete
  6. wow kreatif along...tapi betul gak kan along....takde yg tradisional kite try cara moden...dpt lebih kurang same mcm yg tradisional rupenye jadi leee eheheeheheeh

    ReplyDelete
  7. sedapnyeee...tp salai guna sabutlah plg sedap kan...huhu

    ReplyDelete
  8. hihi..cik nor pon slalu buat mcm akak..senang..jgn buat bnyak alasan..:)

    ReplyDelete
  9. tips yang bagus ni kak..boleh tiru hehehe

    ReplyDelete
  10. tak pernah rase lagi nie..kene try la satu hari nanti.

    ReplyDelete
  11. Wah masak lomak cili api sodapnya

    ReplyDelete
  12. yessss.... memang selalu sha salai atas dapur.... nak cari arang tu malassssss sangat.. selalu buat daging salai masak dengan rebung... gulai cili api.....

    ReplyDelete
  13. look seksi betul burung puyuh tuh posing hehehehe

    ReplyDelete
  14. Senang kan guna apa yang ada. Hehhe

    ReplyDelete
  15. Menu yang rare macam ni memang ai suka.. dapnye.. ;)

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah