Monday, December 28, 2015

Dah Pandai Masak Singgang, Pandai Makan Petai...

Hi korang...

Cuti 4 hari last week memang tak henti2 masak..ada menu yang biasa aku publish kat sini dan ada menu yang baru aku belajar buat...sekarang kalau nak masak kena jaga pemakanan mak..mak tak boleh makan masakan sebarangan..nak kawal darah tinggi dan kencing manis mak..setakat ni darah tinggi dia masih belum ok...tapi kencing manis dah bawah 10 dah...hari ni check bacaan dah 7.1.

So last week ada promosi ikan bawal emas ni...aku suka sebab isi dia manis dan ada lemak- lemak gitu..ada auntie cina tu ckp masak stim sedap..tapi mak sure tak nak..so buatkan masak singgang...kalau nak tau ini la first time aku berjaya masak singgang...tanya je bahan- bahan kat mak..then terus masak...senang betul buatnya...


Ikan bawal emas masak singgang


sambal belacan Perlis ( adik ipar aku yang buat)


Ikan bilis berlada dengan petai..

Sebelum ni aku tak makan petai...tapi cuba- cuba makan erm rasa best plak...sejak tu pandai makan petai dah...cuma tak selalu makan la...kalau makan mentah buat ulam aku tak suka..sebab rasa pahit dan bau kuatnya tu..tp bila dah bercampur dalam masakan aku boleh terima lagi la...
petai bagus untuk detox dan bagus untuk awet muda ye kawan- kawan...nak jaga kesihatan buah pinggang memang elok makan ulam- ulaman...cuma aku boleh makan petai ni je la..yang lain mungkin tak la kan...

Bila dah makan petai sistem pencernaan korang akan jadi bagus...lawas sebab petai mencuci segala bendasing dalam perut korang...cuma time korang buang air tu sila la jirus banyak2...letak pewangi toilet...memang la berbau...tapi lepas sehari dua dah ok dah...dari situ la toksin dalam badan korang di buang...

Abah bergurau...nak lagi best blender petai tu...tapis minum jus dia...terus detox....
erk....tidak lah aku nak buat macam tu aih....tebiat namanya tu...


12 comments:

  1. Sy dulu pun xmakan petai..skang baru pandai makan

    ReplyDelete
  2. Baguslah SA ni. masa kecik makan petai.. dah besar tak lalu pulak. ntah kenapa... Tapi rasa macam kena belajar makan balik juga, untuk diri sendiri.

    ReplyDelete
  3. wah singgang dia kaler kuning hehe
    mak klw mask singgang klate warna putih tu
    sambal ikan bilis petai tu adoi
    menggoda rasa terkumpul ailio dlm mulut hahaha
    sama la kita petai mentah xmakan klw msk sambal ok bole makan

    ReplyDelete
  4. Sedapnye lauk2 kat atas tu..T__T berkeroncong terus perut akak...mak akak cite akak dari kekecik lagi dah suka makan petai..sampai sekarang anak2 alal sume mengikut...si izara tu kalau makan petai dia makan gitu je cam kunyah gula2 tau...kikiki

    ReplyDelete
  5. Akak....ikan singgang tu memang cik akak suka..
    Campur kat nasik putih kuah dia...memang meletop giler...hihi

    ReplyDelete
  6. Ada ke agaknya orang sanggup minum jus petai, kan?

    Mungkin ada. Jus mengkudu pun pahit juga kalau buahnya dikisar semata-mata... :)

    ReplyDelete
  7. aku mkn petai tp sikit2 la ....
    anak aku sampai termuntah dia gatai amik cium biji petai dia ckp kacang hijau ...lantak hahahaha

    ReplyDelete
  8. sedapnye tgk....
    petai bau dia kuat sgt kan..tak suka sangat..huhu

    ReplyDelete
  9. petai tu.. best nyer SA.
    kat umah aida ada petai jeruk.
    lama sudah! sebab aida x brape makan dan mr.asben tak boleh makan petai.
    goreng dgn ikan bilis gitu menarik jugak ekk...

    ReplyDelete
  10. ai semua ulam ai makan.. kerdas pun layan, dah sama macam mak lagenda pulak.. ;)
    Tapi part abah suruh blend petai tu memang rare lah.. hahaha..

    ReplyDelete
  11. dah lama tak rasa masak singgang,sambal belacan tu nampak sedap!

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah