Thursday, April 28, 2016

Diet La Sangat SA oiiiiii......

Diet Tu Apa?

Hi korang...eleh...paranoid sebenarnya...sebenarnya berat badan aku ok jer..sebab bawah 55kg memang ok untuk tinggi aku 158cm...aku je macam tak leh terima bila berat dah cecah 54kg...eleh naik sekilo je kan...tapi bila dah naik sekilo tu..ada potential naik berkilo- kilo....ye tak?Bila dah umur makin meningkat ni..pemakanan memang kena jaga..tak boleh nak main hentam je...Nak plak kalau dah ada penyakit keturunan..Diet pun nak kena tau amalan nya jugak..bukan diet tak makan ye...makan..tapi dalam jumlah yang sikit...

Kenapa Takut Sangat Berat Naik?

Takde la takut..tapi lebih kepada berjaga- jaga sebab bila berat aku dah naik..aku akan cepat jatuh sakit..nak plak history keturunan aku ada penyakit 3 serangkai..so dari sekarang la nak kena berjaga- jaga...ala..umur baru 38 tahun kot...haaa korang jangan tak tau...sekarang penyakit tak kira umur...umur 23 tahun pun boleh dapat pelbagai penyakit kronik kalau tak jaga..tengok mak aku...sekarang umur 60 tahun...macam- macam penyakit...tapi mak memang keturunan dia penyakit yang sama..memang takleh lari dari Kencing Manis, Darah Tinggi..now effect Jantung, Paru- paru dan Buah Pinggang...Aku tak de la cakap mak aku tak jaga pemakanan...even kita jaga bagai nak rak pun kalau penyakit nak datang memang takde bagi signal..


Pagi tadi aku dah sarapan mee goreng ngan ayam goreng seketul..so agak kenyang...so untuk tak rasa lapar bila dh lepas waktu tenghari baik aku makan buah yang berserat macam betik..at least aku rasa kenyang sampai ke petang...so petang nanti boleh la aku makan benda lain yang boleh buat aku kenyang sampai ke malam...

Malam plak kalau lapar aku makan je apa yang ada...sekarang nak kena avoid nasi..tak boleh ambik selalu...sebab nasi ni jahat skit..dia la punca berat badan cepat naik...lama plak aku tak makan roti...so...kena la mulakan semula makan roti...dari Isnin sampai ke Jumaat makan roti then Sabtu Ahad baru makan nasi...hepppp...bukan makan sepinggan...makan sesenduk nasi...pas tu lebihkan sayur atau lauk...tak lupa makan buah....Diet bukan bermakna langsung tak boleh makan...boleh je...cuma jauhkan nasi...jauhkan coffee...lebihkan air kosong...kalau boleh maintain 8 gelas sehari...makan secara kerap pun takpe tapi kena pastikan jumlah makanan yang diambil...kalau tak sia- sia je diet...

Okey....lets did it again...nak dapatkan badan ideal bukan nak cantik aje tau....sebenarnya lebih kepada nak sihat....

24 comments:

  1. I pun penah try nak avoid nasi tapi takleh -___- lagi lagi masa 1st trimester dulu mmg tak dapat jamah makanan langsung, minum seteguk pun muntah sebaldi, so once dapat selera makan and muntah stop terus nasi dua pinggan terus. bekpes 2 pnggan nasi goreng, lunch 2 pnggan dinner 2 pnggan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak oiiii teruknya alahan u masa preggy yang...takut I..

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. huhu...aku pulak mesti nak kena makan nasi dlm sehari...kalau tak, gigil satu badan!!
    semoga mak ko cepat sihat nok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks nok...boleh je mkn nasi nok..tp kurangkan portion je ..jom diet jom...

      Delete
  3. Replies
    1. Jommmm....ehem senaman jangan lupa ye

      Delete
  4. Oh, kalau diet macam ni senang sikitlah SA nak ikut. Kurangkan makan aje. Tapi kalau itu tak boleh, ini tak boleh, memang menangis teresak-esak bawah meja kang!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Psstt..lg satu yang amalkan...no coffee...hehee..ada berani?

      Delete
  5. suka buah papaya...nk2 kali semeblit mkn papaya ok hehe...nk avoid nasi tk kesampaian ...mmg ari2 mkn nasi tp kalo nk kurangkn tu bole...cth mcm mlm xmkn nasi...tp dlm 1 hari tu mmg kena mkn nasi sbb kita dh try xmkn nasi gigil hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup boleh makan nasi tp amik dlm portion yg kurang...gantikan dengan sayur Dan buah or banyakkan lauk...pun kenyang..

      Delete
  6. tak boleh diet buat masa ini..sebab anak-anak menyusu badan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa ye la....tunggu la diorang dh besar dulu

      Delete
  7. saya pun sekarang tak ambil nasi langsung.dah sebulan tak makan nasi dan tak ambil gula. .pagi makan roti ke, karipap ke.tu pun sebiji dua je...tengahari makan sayur dan ikan ..petang pulak makan sup sayur campur ayam dengan telur...malam kalau lapat gigit la timun ke. lobak ke..heheh..memang jahat nasik ni..buat ketagih pun ye..sebab tu memang elak kan..esok baru nak timbang tengok berat turun ke tidak..Dapat turun sekilo pun dah boleh buat saya melompat.hahah..sebab gemuk sangat..:p

    ReplyDelete
  8. Sama la sis SA, ezan pon tengah kurangkan nasi kurang kan air manis. bukan tak ambil langsung tapi dalam kuantiti yang sikit kann. Nak dekat raya ni kononnye nak aim berat ideal kekdahnya hahahha. harap bukan angan angan jekkk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa..sebab tu la gigih I x tempah baju..nanti beli baju siap je..

      Delete
  9. aida x boleh kalu tak ngap nasi :(
    tak bleh tido mlm nanti!

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Betul2...badan nak pakai lama kan...

      Delete
  11. Diet diet jugak.tp jaga diri jugak tau. Hihi

    ReplyDelete
  12. jgn dok diet sangat. kurangkan makan nasi ganti dengan buah-buahan dan sayur-sayuran.

    ReplyDelete
  13. Pernah cuba tak makan nasi.. Pergh!! Dia punya gigil.. tak sanggup..
    sekarang, saya kurangkan kuantiti je..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah