Tuesday, April 5, 2016

Menu Simple Berkelah Di Pantai Pengkalan Balak

Kualiti Masa Bersama Family Yang Tak Mungkin Dilepaskan

Hi korang...

Masih last week punya cerita..plan yang spontan..aku ajak adik aku si Lisa and family berkelah kat Pantai Pengkalan Balak..bukan la nak mandi laut sangat sebab musim panas ni kan..semata2 nak bawak mak abah berehat..amik angin pantai dan makan2 kat situ je...kali ni aku ngan Lisa masak pepagi..kami buat Nasi lemak..aku agak kureng masak nasi lemak so aku serahkan kat Lisa..aku just masak yang simple2 je..tolong dia buat sandwich...semua buat pepagi kul 6.30..tepat kul 9 kami gerak ke Pengkalan Balak...

Jom aku share menu yang ada dulu la ye...part anak2 main pasir nanti aku share..



Sandwich sardin


bahan - bahan Nasi Lemak - Kacang goreng


hirisan Timun


Ikan bilis terlebih garing


Sambal Ikan Bilis Petai


Sambal Kerang


Telur Rebus


Ayam goreng


buah oren..


Simple je menu...seronok makan tepi pantai...anak-anak tak sabar nak main pasir...lepas semua dah makan baru lepaskan diorang main pasir...eh..aku tak amik gambar nasi rupanya...hehehehe...sedap plak nasi lemak si Lisa buat..tak lemak sangat pun...just nice..sambal tu ada dua sebab Abah ngan Mak tak leh makan seafood..seronok tengok diorang berselera makan..sambil kena angin laut..memang berehat je kami kat situ..aku memang tak la nak mandi laut..tak sanggup panas dan tak sanggup kulit jadi Tan..hehehe..phuii macam la kulit cerah sangat kan..tapi anak- anak, Lisa pi mandi laut...haih..hitam terus jadinya budak- budak tu...Dania plak mandi ala2 je...Qhaira lagi best..x mo naik...padahal jari jemari dah kecut dah ni...pakai plak seluar pendek..haa merasa la kulit berbelang...kelakar betul...but aku terhibur dengan ragam anak- anak...Qhaira tu nama je kecik..baru umur 2 tahun..tapi gelagat dia tu..kelakar...

Bonding time dengan anak- anak ni buat stress hilang...happy je...kan best kalau jadi macam diorang..tak payah nak fikir masalah dan hal dunia...

11 comments:

  1. wow ke melaka ekk SA.
    kg aida tu :)

    ReplyDelete
  2. Simple tapi memang menyelerakan la, kalau pekena ni masa piknik ngan family

    ReplyDelete
  3. Aduiii tertengok sambal ikan bilis pulak dahhhh!! huwaa nangis lamcm nie!

    ReplyDelete
  4. ahuihhh... sedapnya menu berkelah... rajin tul masak...

    ReplyDelete
  5. Sambal ikan bilis petai tu buat akak terliur Suria :)

    ReplyDelete
  6. Waaa sedapnya sambal nasi lemak...tetiba plak rasa nak makan nasi lemak laaa

    ReplyDelete
  7. Kakkkk adoii terliur nye nasi lemak tuuuu...irra pon nak buat nasi lemak juga la mcm ni...

    ReplyDelete
  8. menggiurkan makanan ni. mudah disediakan dan sesuai dijadikan bekalan ketika berkelah

    ReplyDelete
  9. Adoii kenapa kakcik dtg sini pada waktu niii. Lapar kak sa uiitt tgk mknn sedap sambal ikan bilis tu haha. Bestnyaaa dpt quality time dgn family ^-^

    ReplyDelete
  10. Sedap nya kak oiiii...meleleh tau..dah la peberet saya. Nsb bkn tgh preggy

    ReplyDelete
  11. keranggg tuh menyeksa jiwaaa kak...terliurrr nyee..ampunnn

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah