Friday, April 1, 2016

Cara Elak Data Internet Cepat Habis


Ramai yang mengadu kredit cepat habis dan salah satu sebabnya ialah sebab data internet ni. Walaupun ada yg kata…

saya cuma buka fb je..
Saya cuma whatapps je..

Sebetulnya.. bila guna fb, whatapps.. masih ada data internet yang dikira bila kita tonton video atau download gambar.

Sekarang, saya nak share cara mengelakkan data internet cepat habis.

Ada 4 Apps utama yang perlu diubah setting nya:-

FB setting:
1- buka FB
2- pilih app settings
3- pilih video auto-play
4- pilih off/wifi only

Telegram setting:
1- buka telegram klik bhgn atas sebelah kiri
2- pilih “setting”
3- pilih “when using mobile data”
4- hilangkn semua tanda “tick” dlm kotak

Whatsapp setting:
1- buka apps whatsapp
2- pilih “setting”
3- pilih “chat settings”
4- pilih “media auto-download”
5- pilih “when using mobile data”
6- hilangkn smua tanda “tick” dalam kotak

Play store settings:
1- buka play store
2- pilih “setting”
3- pilih “auto-update apps”
4- pilih “auto-update apps over wifi only”

Samsung Apps setting:
1- buka samsung apps
2- pilih setting
3- pilih “auto-update apps
4- pilih “auto-update apps over wifi only..



11 comments:

  1. Hahaha..tapikan kak suria, mobile data tetap jgk cpt habis sbb husband pakai.

    ReplyDelete
  2. tq share kak...
    skrg dana pun dh tukar utk wifi only... klu dulu gambar kt wassap ngn video kt fb auto trs gerak...
    adik la btkan bg wifi only... baru lah tahan lama skit data nih

    ReplyDelete
  3. instagram mcm mana? video asyik autoplay je.. nyampah..

    ReplyDelete
  4. saya guna hotspot utk laptop, 3 hari habis terus 1.5GB..huhu T_T

    ReplyDelete
  5. Dah tau tapi masih tak terbuat2 lagi.. eemm..

    ReplyDelete
  6. jimat sikit bila kat opis ke, kedai makan ke , wifi je laa..hahahhaa.. kat rumah, make sure x payah laa gediks nak install @ bukak video youtube ke, ape.. tunggu kat tempat yg berwifi baru bukak..

    ReplyDelete
  7. Wah.. Perkongsian yg bagus ni..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah