Tuesday, April 12, 2016

Resepi Lala Masak Lemak Cili Padi

Lala Masak Lemak Cili API

Hi Korang...ikutkan aku jarang masak lala versi gulai macam ni...selalu buat sweet sour..macam alahai dh bosan plak...then aku selalu makan soup lala Kat Lala Chong Seafood..pun rasa macam ala dh biasa makan kan...so...kita Negri Smilan kan Lala ini...maka jadi la sedemikian rupa....tak pedas..tak pekat sangat..sedang2 elok je....


Moh nengok Resepi

1. Lala ikut bape banyak Korang nak masak...1-2 kg....
2. Cili api, kunyit hidup tumbuk hancur
3. 3-5 barang serai Di titik
4. Santai setengah kilo 
5. Asam keping - sekeping je....

Cara2

1. Masukkan santan ngan cili api Dan kunyit hidup yang dah Di tumbuk halus sampai mendidih Dan kuah agak pekat
2. Masukkan serai Dan asam kepong
3. Masukkan Lala
4 . Kacau dan balik2kan lala sampai warna bertukar keorenan (ada ke perkataan ni?)
5. Then tutup Api..Lala x perlu dimasak lama sebab nanti over cooked dh tak sedap...

Siap!!!!
Boleh makan atau ratah begitu sahaja sebab selalunya Lala ni tak jadi lauk...
Sepantas kilat je dh abih dh....sebab apa?
Sebab isinya manis.....

Selamat mencuba....


10 comments:

  1. feveret aku ni weiii...lala ni manis..kalau lala dah abes pun, kuah lemak tu tetap sedap dimakan begitu je...makan ngan telur dadar pun best kalau lala tu dah abes...hehe...

    ReplyDelete
  2. sedapnya SA... kalau duk sebelah rumah harus minta semangkuk... hehe

    ReplyDelete
  3. ye SA..selalunya ratah je nih..hirup kuah dia..peghhh!!best,...

    ReplyDelete
  4. Sodapnyeeee..selalunye falsya ratah je kak..hehe

    ReplyDelete
  5. Nak makan lala weekend ni teringat pulak ai takde.. postpone minggu depan lah.. ;)

    ReplyDelete
  6. Sedangkan rebus cecah sambal kicap pun dah sedap ini masak lemak gini memanglah sedap sangat-sangat.:)

    ReplyDelete
  7. aku lala ... siput lain tak mkn tp klu lala ni tatau la .... sedap je

    ReplyDelete
  8. Selalu kalau makan lala memang meratah je.. Hahah! Tak jadi lauknya.. Kihkih!

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah