Wednesday, April 20, 2016

Nostalgia Mak Teh dan Tuala Wanita Jenama Sanita

Hi korang...

Sapa lahir di zaman 70an? sapa lahir 80an? sure kenal menda ni kan...sure familiar dengan tuala wanita jenama Sanita ni kan? sure korang ada kisah...sure korang ada nostalgia atau kenangan yang tak boleh dilupakan....macam tu jugak aku...ini la tuala wanita yang aku mula gunakan masa aku dapat first period...lepas tu dah kelaur dah jenama Kotex dan dan jenama lain2....

Kenapa aku kata nostalgia?

Sebab tuala wanita ni la aku kantoikan Mak Teh aku yang pada tu tak puasa...masa tu aku budak2 lagi..mana la tau bab period2 ni kan...kalau tak salah masa tu umur aku 6 tahun...duduk kat kampung..MakTeh aku plak awek cun kegilaan budak- budak kampung...ahaks...

credit gambar to google

Rumah kampung masa tu jauh boleh dikatakan pedalaman la..masa tu lom ada jalan tar, masih kebun getah, semak samun..korang tau la kan rumah kampung macam mana...rumah papan, takde letrik, air paip guna perigi pam. Pas tu bilik air kat luar rumah...adala dalam seratus ela dari rumah kampung..

Paling tak suka bila aku je yang asyik kena teman Mak Teh mandi waktu malam...petang2 tak nak mandi..asal malam je aku yang dia ajak pi mandi...dah la x leh  masuk bilik air sesama, aku kena tunggu bahagian luar, dengan nyamuk..dengan takut hari dah gelap..ye la keliling hutan, pokok getah pas tu pokok buah besar2 kan...takut la...Aku teman Mak teh..sapa plak nak teman aku...ye tak?

Kejap2 aku tanya...dah ke Mak Teh....Dah ke...alaaa...cepat la Mak Teh....

Kejap la..katanya..

then aku perasan Mak Teh bawak kotak Sanita ni...aku masa tu mana la tau pape pasal Sanita tu kan...

tak lama lepas tu..dah settle...kitorang pun balik rumah...suluh la jalan ngan lampu suluh...

sampai kat rumah...mak aku tanya " apasal lama sangat korang ni"

aku plak tanpa usul periksa terus cakap....

" Mak Teh ni mak...lama sangat..dia pakai Sanita"

terus kena gelak...Mak Teh cubit lengan aku....

Rupanya kantoi....kantoi sebab dia tak puasa...so memang la dia mandi malam- malam...nak plak masa tu memang bulan puasa...

Hahaha...sekarang semua kenangan tu dah takde..rumah kampung pun dah roboh dah..dah jadi hutan...
how i wish aku dapat kembali ke zaman tu semula...zaman kanak- kanak aku...

Apa yang penting malam tu aku berjaya lepaskan diri dari teman Mak Teh aku mandi untuk malam seterusnya...dia malu and tak nak ajak aku teman lagi...dia mandi sensorang je...eh...berani plak minah tu....

Hahahahaha...

Kadnag- kadang aku pun pernah gak jadi mangsa kena pi beli Sanita ni kat kedai runcit..masa tu murah je..asal nak pi beli je mesti aku yang kena sebab aku adalah satu- satunya cucu sulung perempuan..yang lain semua lelaki kan...sapa lagi nak harap..pelik tul masa tu..pesal diorang tak pergi beli sendiri erk...dah la pi kedai runcit..pas tu bila cakap nak beli Sanita sure kena perli...

Yang buat aku lagi pelik masa tu..kenapa tiap kali nak beli mesti orang kedai tu bungkus dengan surat khabar...hehehehe....

12 comments:

  1. haha..senyum baca nostalgia SA ni..saya pun first period, pakai tuala wanita jenama SANITA ni..nostalgia sangat ni..

    ReplyDelete
  2. sekarang ni kalau beli tuala wanita kat kedai , dia akan bungkus dengan plastik hitam.tak de dah suratkhabar..heheh...

    ReplyDelete
  3. pernah laa beli masa mula period dulu..

    ReplyDelete
  4. hahaha kenangan sempat juga berjumpa jenama nie..skrg dh xde ehh??

    ReplyDelete
  5. hahahaha... tang bungkus dengan surat khabar tu teman pernah tengok la... tapi, sekarang kenapa tak bungkus pulak ye... :d

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha...bungkus dengan surat khabar tu memang pernah tengok dulu2 kan...sekarang ni je tak...siap ada iklan da kat TV..hehe

      Delete
  6. Hahaha...betol sangat tu dik...lawak kan...time beli mesti tokey kedai bungkus elok2 dalam sokabo...dah mcm hadiah pulok...kikiki...akak dedulu pon malu bebeno nak membeli sanita ni...selalu tipu tokey kedai cakap yg ni mak punye...padahal tokey tu tak tanye pon...tetibe...kahkakah

    ReplyDelete
  7. SA..hehe akak tergelak sendiri baca cerita ni..mmg kelakar..
    tp mmg syok kan..hidup dizaman dulu2...walau tanpa letrik..tanpa air paip..

    ReplyDelete
  8. Teringat masa dulu-dulu yer SA....akak pun selalu jadi mangsa kakak2 kat rumah....

    ReplyDelete
  9. HAHAHA KELAKAR TP BETUI LA MALU SGT ORG KLU BELI PAD DULU2 KAN SIAP BERBUNGKUS BAGAI .. PLASTIK HITAM LAGI .. TP KLU DH BUNGKUS DAN BERPLASTIK HITAM DAH BOLEHA GAK DAH BELI APE ... HAHAHA


    KENANGAN AKU NGAN SANITA NI ... LEBIH KURANG UMUR AKU 5-6 THN .. TIME TU AKU DAH PANDAI BACA DAH .... AKU INGAT LAGI DULU RADIO PAKAI KASET ... PAKSU AKU SELALU MINTA KAPAS NK CUCI KASET NGAN RADIO DGN THINNER KE APE TAH ...ORG PANGGI SPIRIT KE HAPE TAH TU ..AKU KOREK DAN KOYAK PAD MAK AKU .... AMIK KAPAS BG KAT PAKSU AKU ... HAHAHHAA

    AKHIRNYA KANTOI SBB MAK AKU DAH DPT TANGKAP SAPE YG DOK JD TIKUS MENGOYAKKAN PAD DIE.... HEHEHE

    ReplyDelete
  10. hahaha ika ada pengalaman gak belikan mkcik eka punya sanita @ modes.
    lpastu ada lg cita lawak. Makcik yg sama gak. Dia kawen masa tu tahun 1999 tak silap. Ika tak tau nak bagi hadiah apa. Darjah 5. Lepastu ika pi kedai beli gula2 banyak n balik umah nampak kotak sanita ni. Ika pon ltak gegula n balut. Masa atas plamin pngantin bukak. berdekah2 deme gelak sbb ika guna kotak sanita hahahaha

    ReplyDelete
  11. heheh aah, skrg pun ada yang bungkus dengan newspaper, ada yang bagi plastic hitam. tapi skrg ni semuanya lebih terbuka kan. lelaki pun dah tak segan silu beli.

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah