Tuesday, April 26, 2016

Kebun Sekangkang Monkey Segar Dan Subur

Hi korang...

Ingat tak sebelum ni aku ada up pasal kebun mini aku depan rumah? tanah nan sekangkang monkey tu?
Ingat tak?haaaaa....sekarang dah membuahkan hasil..yang tak jadi cuma kangkung je..yang lain semua menjadi...pandai abah aku jaga...hehehe...maknanya apa tu? tangan abah aku sejuk kan?Malah abah dah tanam macam2 plak kat depan tu..


Pokok Limau Kasturi...( aku tak tau wujudnya pokok ni..)


Pokok Karipule...


pokok cili api..tengah banyak berbuah


ni satu lagi tengah lebat berbuah...


pokok bendi pun subur jer..


Anak2 pokok cili dan bendi yang tengah subur membesar..


sayur sawi melaka...dah 2-3 kali petik buat goreng..


Best bila semua tanaman menjadi..alkisahnya aku tak dapat nak teruskan projek ni sebab busy kerja kan...so aku bekalkan abah ngan modal untuk dapatkan anak2 pokok cili..dan benih2 sayur..yang menjadi nampaknya pegaga, sawi dan bendi..pokok cili tu segar bugar subur membesar..geram tengok..kalau la pucuk dia leh buat gulai dah lama aku petik..geram...hehehe...mak ckap cili tu pun dah banyak kali abah pungut utk masak...jimat..ye la..sekarang ni semua mahal kan...

Lepas ni nak tanam apa plak erk???

8 comments:

  1. Sekangkang monkey pun bakal puas makan hasilnya tu SA...
    Dulu pernah gak mil bagi pokok kari tp kena makan dengan ulatlah

    ReplyDelete
  2. bestnya nok...geram aku tengok semua pokok2 tu...
    nak masak pun senang je kan, petik je lepas ni...jimat banyak dah tu...sekarang sayur pun dah mahal tau...huhu...

    ReplyDelete
  3. Subur semua tanaman tu SA. seronok gak tengok dan kutip untuk buat lauk

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah.. berbudi kepada tanah tak rugi kan kak:)

    ReplyDelete
  5. bestnye ... pokok cili aku dies erang afid kak ... abis cili die jd buruk .... pastu skrg ni dah sihat die berbunga je tak nak berbuah pulak ... ape kes tah ...klu si kari tu asik die serang ulat hape tah hitam2 die mkn daun sampai ke pucuk abis.... nasib baik jumpa satu FB ni die share cara buat racun organik .... menjadi ulat semua mati afid pun ati tp take time la pokok2 kita nk recover ... nk sihat balik ... tak sabar ...dengki tgk pokok ko kak ...

    ReplyDelete
  6. seronoknya bila ada kawasan kat area umah, boleh tanam macam macam. kalau habis stock boleh petik je. maklumla kita banyak guna cili semua tu dlm masakan kan. hehee

    ReplyDelete
  7. Kalau macam ni punya hasil memang untunglah SA sekeluarga walaupun sekangkang monkey aje tanahnya. Berbudi pada tanah ni memang baguskan, SA. Banyak untungnya. Saya aje yang tak reti-reti nak berbudi pada tanah. Bukan apa,tangan saya ni sentuh tanaman apa pun terkulai layu jadinya. So, kalau ada hati jemput saya datang rumah, jangan beri saya pegang pokok ni semua!

    ReplyDelete
  8. bestkan bila dapat berbudi pada tanah dan dapat pulak rasa hasilnya

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah