Wednesday, June 27, 2012

Ukur Baju Kat Badan Sendiri..

Apasal plak tajuk aku hari ni mcm ada kontroversi jer...
Actually ada staff kat department aku ni...lelaki..decided utk kahwin bulan December ni...dia baru jer setahun lebih kerja as engineer..gaji pun x cecah RM5K lagi...umur baru 25 tahun...
Masalah dia yang aku nak share kat sini hanyalah tunang dia ni sangat2 demand...padahal x kerja pun lagi...tgh belejar amik jurusan kedoktoran...tapi universiti dalam Malaysia jer la...knowing diorang nak kahwin ni..si lelaki ni..aku namakan F jer eh...dah start buat persiapan...masalah dia sekarang gf dia ni sgt2 demand, hantaran RM10K which is aku rasa normal la skrg hantaran banyak tu since ko belum kerja and masih belajar..tapi!!!!segala baju gf ngan mak dia ni..F dah belikan which is habis around RM2K beli kat KLCC....hantaran 7 dulang x nak biasa2...nak dalam kaca...kenduri kat rumah x nak...kat dewan sebab gf dia ni anak some body which kos utk dewan half si F ni yang tanggung...now kita citer bab cincin plak...
Habib Jewels x nak tau....nak Tiffany & Co ..knowing si F dia memang x mampu..
F tanya pendapat aku..aku ckp 1 benda jer....
 Kalau aku kakak ko...dah lama aku nasihatkan ko LUPAKAN AJERLAH niat ko nak kahwin ni...
kalau betul orangnya dia takde nak susahkan ko...xde nak demand segala benda..semua nak ekslusif dah la nak kahwin tergesa2 mcm dah desperate sgt..umur mcm ko ni dik..ko lelaki..its the time to earn money..kumpul segala aset, impian..bantu mak ayah ko yang dah susah tolong sekolahkan ko sampai jadi engineer..bukan cepat2 cari BINI yang banyak kerenah mcm ni..sorry to say la dik...kalau akak jadi ko...
GOODBYE je kat gf ko ni...ramai lagi perempuan lain, berlambak yang ok yang boleh buat bini...
buat apa nak jadikan bini kalau akhirnya ko menanggung segala kehendak dia masa ko nak kahwin...
UKUR BAJU KAT BADAN SENDIRI DIK...
Jangan lepas kahwin ko menanggung hutang dah la...
Aku plak yang stress ngan perangai gf dia ni...aduyaii..alhamdulillah aku ada adik lelaki sorang jer..kalau ada ramai..confirm aku stress sepanjang hayat...

12 comments:

  1. nasihat yg bagus. harap2 dia tersedar dan boleh berfikir panjang. kawin bukan paras rupa je, nak hidup lama. sama2 la bantu membantu gitu kan. maybe sbb pangkat dan status bakal doktor kot. parah la mcm ni, betul tu parents kita la utamakan dulu. tp apa pun hrap2 semua dpt diselesaikan dgn baik. ;)

    ReplyDelete
  2. maybe gf dia tu teringin nk perkahwian yg super gemilang tp yelah kena tgk kemampuan juga kan..tp sbb gf dia tu pon muda lagi pemikiran belum matang..rsnya kalau kawan sis tu rs x mampu bawakla berbincang dgn gf dia..

    ReplyDelete
  3. iyerlah tak logik betul..nak jek haku penampor gf diyer tuh..kejadah ngade sangat*nampak sgt haku lg over dr ko kan*..

    ReplyDelete
  4. Betul tu dear... Agaknya sebab dah sayang sangat kot tu yg smpi sanggop je semua.. Kalau MQ pun kat tmpt u, will say the same thing... Bagi die bukak mata n sedar... Kdg2 diorg ni tak sedar or lupe kot diri dah dipergunakan... Ni belum kahwin nak byk kerenah, lepas kahwin lagilah... Dia lelaki takkan tak nampak lagi mcm ne fiancee die mcm ne.. Klu MQ jadi die, dh lame good bye la ko... Sorry la MQ pulak yg tersentap....

    ReplyDelete
  5. tuh la masalah sekarang. lelaki suka pilih pompuan high maintained..payah la nnt lepas kawen.. slalunya, pihak pompuan akan tanggung sbelah pompuan.. pihak laki serah duit hantaran kira enuf la bahagian dia.. takde nk divide2 segala dah..

    hurmm, akak ckp je kat dia.. saya pon single neh.. hahahaha..

    *masalah kan bila pompuan2 camneh cepat je jodoh diorg*

    ReplyDelete
  6. yep.. nak kawen tu biarlah yg nak susah senang dengan kita. kawen tak payah berhutang bagai.. kejap lagi lepas kawen sibuk bergaduh pasal hutang pulak.. bukan semua laki bini nak susah payah lepas kawen pun..

    sebagai lelaki kumpul aset dulu.. lepas kawen takde masalah.. insyAllah..

    ReplyDelete
  7. setuju..tp tulah harga yg perlu dibayar bila kahwin ngan anak somebody..tapi kalau rasa2 tak mampu..xyahlah diteruskan..ramai yg bercerai berai psl duit..jgn main2..hehehe..

    ReplyDelete
  8. klu beriya sgt nak kwin tak payah lah ikut sgt kehendaknya tu klu tak mampu.. tak pasal2 menanggung hutang.
    so bagus jugak along nasihat kan tuh.
    yg gf dia tu klu nak sgt mcm tuh, pi cari org yg kaya raya.. senang hidup ko..

    ReplyDelete
  9. hahahhhaah caya lah kak long!!! ahhahaha boleh haku copy paste jek benda ni dalam inbox adek ku jua! ahahahhaa

    ReplyDelete
  10. betul akak sy sokong 100%...
    zaman skng ni khwin nk menunjuk pon ada.. agaknya gf cun kot.. anak pon somebodykan mana leh lpas hahaha.. jgn pas nikah nnt syg ku melyang udah lew..

    seorang isteri yg baik dia tidak akan meminta2 sesuatu yg diluar kemampuan seorang suami~~
    renung2kan slamat beramal hahaha...

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah