Tuesday, June 12, 2012

Orchid Dimataku..


Aku ni asyik la berangan nak tanam Orchid...tp belum ada kelapangan nak pi beli...rak2 yang mcm dalam gambar kat bawah pun x tau nak beli kat mana..mak aku dah bising rumah kitorang xde satu pun pokok bunga...biasa la..dulu rumah ada laman...la ni...laman pun xde...apatah lagi tanah belakang kan..
Setahu aku orchid ni manja...tp xde la nak kena belai selalu kan?kalau aku takde kerja 
aku refer kat google cara2 penanaman orchid...giler aku tgok bunga2 dia yang sgt cantik
dan aku sgt kagum bila ada peminat orchid pandai kahwin2 kan pokok orchid ni...hasilnya bunga sgt2 cantik..

 ni pokok orchid kat umah adik ipar aku ...banyak kan...

aku tak tau la nama or jenis orchid ni..yang aku tau...bunga dia sgt cantik
dan memang memikat hatiku...
aku dah bincang ngan mak..nak tanam orchid..sesuai kot tanam kat umah aku sebab orchid x perlukan tanah
tanam dalam pasu jer...buatkan rak mcm dlm gambar tu...
pas tu kena make sure sentiasa kena cahaya matahari...cukup air..maka membesar la orchid tu
dengan cantiknya...
korang tau mak aku ckp apa...
"hurmmmm...x payah la...bukan ko hari2 ada kat umah pun...last2 nanti makkkk jugak kena jaga.."
sentap aku noks...orang tgh semangat tetiba ckp mcm tu...terus semangat aku merudum....
Sedey.....

Sapa2 nak tau dan dapatkan info..
meh Kongsi kat SINI




2 comments:

  1. my MIL suka tanam orkid..but syg,menantu eh xminat plak..hehehe

    ReplyDelete
  2. ai suka tengok bunga tapi tak minat nak tanam..

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah