Monday, April 9, 2012

Remaja Jual Buah Pinggang Untuk Beli iPhone & iPadBEIJING: Tindakan seorang remaja menjual satu buah pinggangnya bagi membeli iPhone dan iPad membantu pihak berkuasa wilayah tengah China membongkar urus niaga organ haram selepas menahan lima orang. Kes itu mencetuskan kebimbangan pihak berkuasa tidak mengambil tindakan mencukupi bagi menangani kesan negatif kepenggunaan khususnya generasi muda.

Pendakwa di Chenzhou menuduh suspek berniat untuk mencederakan kerana mengatur pembedahan dan pemindahan buah pinggan pelajar sekolah tinggi berusia 17 tahun yang dikenali sebagai Wang, lapor agensi berita Xinhua, lewat kelmarin.
Seorang wanita yang bertugas di pejabat pendakwaan Xhenzhou Beihu wilayah Hunan mengesahkan pihak pendakwa mengendalikan kes itu dan defendan berhadapan dengan dakwaan sengaja melakukan kecederaan.
Dia enggan mengulas sebaliknya meminta perkara itu ditanya kepada bahagian media pejabat berkenaan untuk maklumat lanjut.
Defendan termasuk seorang pakar bedah, seorang kontraktor hospital dan broker yang mencari penderma melalui internet dan menyewa bilik pembedahan untuk mengendalikan prosedur berkenaan, lapor Xinhua.
Kira-kira 1.5 juta penduduk di China perlukan pemindahan organ tetapi hanya 10,000 pemindahan dilakukan setiap tahun, menyebabkan berlakunya perdagangan organ secara haram.
Xinhua melaporkan, seorang defendan dikenali sebagai He Wei kecewa menanggung hutang judi dan meminta seorang defendan lain mencari penderma organ. – AP

SUMBER

2 comments:

  1. eemm.. tak fikir untuk long term gamaknya..

    ReplyDelete
  2. Nanti dah ada model terkini nak jual apa pulak agaknya.. :(

    ReplyDelete

Heyy Gojes..Any Comment????
Comment Yang Elok- Elok Aje Ye......

Suria Amanda Copyright © 2014 Designed by Ms.Azhafizah